IC’s ziekenhuizen Noord-Nederland liggen vol: ‘Acute zorg is niet meer te garanderen’

De IC’s van de ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland liggen vol. Daardoor worden veel operaties uitgesteld of afgezegd, meldt Peter van der Voort van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Eerder gaf het UMCG al aan kankeroperaties en transplantaties uit te stellen.

Tegen Omroep Friesland vertelt Peter dat de situatie buitengewoon ernstig is. Acute zorg is inmiddels geen garantie meer, volgens hem. “Alle IC’s zijn vol of hebben hoogstens één bed voor noodgevallen”, vertelt Peter, die zelf intensivist is in het UMCG, tegen Omroep Friesland. “Het gaat dan om zo’n 70 procent patiënten uit de eigen regio en 30 procent uit andere regio’s overgeplaatste patiënten.”

Ziekenhuizen kampen met veel ziekteverzuim

Het grootste onderliggende probleem is het hoge ziekteverzuim onder personeel. Er zijn wel bedden, maar geen handen aan het bed. Na een jaar buffelen is de pijp bij veel zorgmedewerkers leeg. Reden voor het Wilhelminaziekenhuis in Assen om de hulp van het leger in te roepen.

“In Groningen hebben we alle operaties van de zogenaamde klasse-3 moeten afzeggen. Dat betekent dat bijvoorbeeld geplande operaties van mensen met slokdarmkanker zijn uitgesteld”, legt Peter uit. “We kunnen nu nog net de acute zorg blijven verlenen, maar bereiken ook daar de grenzen.”

Lees hier waarom de situatie in de ziekenhuizen zo nijpend en zorgwekkend is.

Psst, hier meer afleiding: