Idioot rijdt in op groep ganzen in Grunn. Twee overleefden het niet. “Het was een vreselijk gezicht, ze vlogen alle kanten op”

Foto van Florakade

De dierenambulance zoekt getuigen van een misselijke aanslag op een groep ganzen op het Wielewaalplein in Oosterparkwijk in Groningen. Een automobilist reed, volgens omstanders, in op de groep ganzen die daar al sinds mensenheugenis vertoeft. “Het was een vreselijk gezicht, de ganzen vlogen alle kanten op.”

Op Facebook deelt de Dierenambulance zojuist de oproep met daarbij het huiveringwekkende verhaal.

“Een gans werd volop geraakt”

Het voorval vond gisteravond iets na 18 uur uur plaats. Volgens omstanders ging het om een zwarte auto. De automobilist zou in eerste instantie rustig gereden hebben maar gaf vlakbij de groep ganzen gas. “Het was een vreselijk gezicht”, vertellen getuigen aan de dierenambulance. “De ganzen vlogen alle kanten op. Een gans werd volop geraakt en was op slag dood. Een andere rolde de weg over.”

Broeders van de uitgerukte dierenambulance constateerden dat het beest ernstig gewond was. “Hij was dusdanig door de auto geraakt dat bijna alles inwendig kapot was. Eén van de pootjes, waar hij een minuut geleden nog gewoon mee kon lopen, hing er nu doelloos bij. Volledig verbrijzeld. Het gansje lag in het gras en kon alleen nog maar ademen, verder was hij volledig in shock. We hebben hem moeten laten inslapen bij een dierenarts om hem uit zijn lijden te verlossen.”

Hele groep is van slag

Een derde gans is geschrokken het water op gevlucht, meldt de dierenambulance. “Die heeft zichtbaar een kapotte poot en is zo angstig dat hij zich niet laat vangen.” Met de rest van de ganzen gaat het volgens de dierenambulance naar omstandigheden redelijk. “De hele groep is behoorlijk van slag door wat er gisteravond is gebeurd.”

De ganzen op het Wielewaalplein zijn geliefd en gehaat. Zoals geschreven verblijven ze daar al jaren en zijn ze behoorlijk brutaal. Althans: ze zijn niet bang voor mensen. Normaal gesproken gaat dat vaak in goede harmonie. Als de groep wil oversteken moeten automobilisten eem wachten en dat gebeurt doorgaans met alle geduld. Maar gister dus niet.

Getuigen gezocht

Dat zorgt voor veel verdriet en verontwaardiging in Oosterpark en bij de helden van de dierenambulance. “Waarom zijn mensen zo druk met zichzelf bezig dat ze soms niet de tijd en moeite willen nemen om ervoor te zorgen dat alle zwemvliesjes veilig de overkant bereiken?”, vragen ze zich af op Facebook. “Ja, er zijn ook mensen die een hekel hebben aan ganzen, dat mag. Maar heb respect voor het feit dat deze dieren hier ook wonen!”

Daarnaast worden dus getuigen gezocht. In de hoop dat iemand bijvoorbeeld het kenteken heeft genoteerd: “Heeft u informatie over de persoon die dit op zijn geweten heeft? Heeft u het kenteken kunnen zien? Zou u ons dan een privé bericht willen sturen alstublieft? Hoe meer er wordt gedeeld, hoe meer ruchtbaarheid er aan wordt gegeven.”

Wij hopen met de dierenambulance mee dat getuigen zich melden en de automobilist wordt gepakt. Want het zijn prachtige dieren, waar we in het verleden de nodige grapjes over hebben gemaakt. Uit liefde.

Psst, hier meer afleiding: