In beton gegoten: de Martinitoren blijft voor altijd het hoogste gebouw van Stad

Het is een ongeschreven regel dat geen enkel gebouw in Groningen hoger mag zijn dan de Martinitoren. Gister is dat officieel beklonken, zodat het een geschreven regel wordt. Reden: het historische aangezicht van Groningen behouden met d’Olle Grieze als hoogste baken.

Dat betekent dat geen gebouw hoger mag worden dan 96,8 meter, verduidelijkt wethouder Roeland van der Schaaf aan RTV Noord. “Zulke hoge woningbouw past niet bij Grunn”, aldus Roeland.

Hoogste gebouwen van Stad

Na de Martinitoren is DUO met 92 meter het hoogste gebouw van Stad. Op de voet gevolgd door het Gasuniehoofdkwartier met 89 meter en daarna de Stoker en de Brander met elk 80 meter.

De verwachting van de wethouder is wel dat er meer hoogbouw gaat plaatsvinden de komende jaren. “Er is al veel de hoogte ingebouwd de laatste jaren en daar zal nog wel wat bijkomen.”

Dat kan ook niet anders gezien de enorme groeispurt waar de gemeente Groningen in zit. Twintig jaar geleden schommelde dat rond de 174.000, tegenwoordig staat de teller op 233.000. Dat komt ook door de toetreding van Haren en Ten Boer, maar los daarvan is de stad ook enorm gegroeid naar zo’n 205.000 inwoners nu.

Grunn groeit als kool

In de nabije toekomst groeit de stad richting 250.000 inwoners. Daar zijn heel veel woningen voor nodig, maar Groningen is niet voornemens om de mooie groenstroken rond Stad vol te bouwen, behalve de projecten die al lopen zoals het Suikerunieterrein. Er wordt vooral gekeken naar hoogbouw en inbreiding, naar plekken in de stad die nog volgebouwd kunnen worden. Voorbeelden daarvan zijn het Ebbingekwartier, dat een enorme metamorfose heeft ondergaan. En de Eemskanaalzone waar de komende jaren duizenden woningen worden gebouwd.

Volgens velen is het een goede zaak dat de Martinitoren het hoogste gebouw van Stad blijft. Anderen vinden het weer spijtig en niet passen bij dé metropool van het Noorden dat het nietige Leeuwarden (Achmeatoren – 115 meter) het hoogste gebouw van het Noorden heeft.

Ook trots op d’Olle Grieze? Bestel dan dit vette shirt in onze webshop!

Psst, hier meer afleiding: