In de categorie: beetje zonde wel. Man uit Hoogezand wil twee Pakistaanse studenten onderdak bieden, maar dat mag niet van Lefier

Dit plaatje is niet real, maar deze shit is wel real.

We gooien er eem een wijsheid in: Niets is zo veranderlijk als het weer. Dat klopt. De ene dag is het mooi weer, de andere dag is het kutweer. Maar kende je deze al?: Niets is zo hetzelfde als de kamercrisis onder internationals. Das namelijk gewoon nog iedere dag kut.

Daar moet ik iets mee, dacht Bram Zonderachternaam (45) uit Hoogezand. Via Shelter Our Students (S.O.S.) Groningen, een club van studentenorganisaties die zich hard maakt voor studenten zonder kamer, kreeg hij afgelopen week twee Pakistaanse studenten toegewezen. Hij wilde ze tijdelijk een plekje in zijn huis aanbieden, maar toen ’t bijna zover was gooide woningcorporatie Lefier roet in het eten. Mag niet, zeggen die star.

Waarom niet? Omdat – gezien de krapte – de kans groot is dat de twee studenten veel langer dan drie weken blijven. Het zijn de woorden van Lefier die Bram herproduceert. “Ze zijn bang dat ik dan een vergoeding ga vragen, voor gas, water en elektra. Als ik dat zou doen, is er sprake van onderhuur, en dat willen ze niet hebben.”

Woningcorporaties gooien roet in ’t eten

Bram, die zelf dakloos is geweest, is verontwaardigd. Wil hij iets goeds doen, op een nette manier, wordt hij tegengewerkt – zo voelt het in elk geval. En dat is inderdaad behoorlijk jammer, want er zijn nog genoeg studenten opzoek naar onderdak. En kan dat niet in Groningen? Dan is Hoogezand voor sommige van hen een prima tijdelijke oplossing. S.O.S. heeft inmiddels voor 150 studenten onderdak weten te regelen, maar er staan ook nog een hoop mensen op de wachtlijst. In totaal hebben 630 studenten zich bij hen aangemeld. Om de drukte te illustreren: “We hebben elke dag drie vrijwilligers aan het werk die de héle dag aan het bellen zijn”, zegt Martinus Jongman, woordvoerder van de club.

Starre woningcorporaties, daar is S.O.S. nu een aantal keer tegenaan gelopen. “Vaak heeft het te maken met brandveiligheid”, weet Jongman. “De corporaties willen het dan niet hebben dat er mensen op een bank in een gemeenschappelijke ruimte slapen. Jammer, want we kunnen echt álle bedden goed gebruiken.”

Problemen op de langere termijn

De twee Pakistaanse studenten die Bram moest afbellen, verblijven nu voor 32 euro per nacht in een hotel. En dat is veel te duur voor ze. “Ik had alles geregeld met die gasten, en toen moest ik ze afbellen. Vreselijk!” En zo zijn er nog een hoop studenten, weet Jongman. Hij verwacht dat er de komende twee weken nog weer veel studenten bij ze aankloppen. “Die slapen nu in hotels, of in de noodopvang, maar dat is op de langere termijn veel te duur voor ze.”

S.O.S. zit dan met een probleem. “Wij krijgen die studenten erbij, maar we verliezen ook hosts. De meeste mensen nemen een student niet langer dan drie weken in huis. Dan moeten we weer een student huisvesten én hebben we een host minder.”

‘Mars der daklozen’

Het huisvestingsprobleem is nog láng niet opgelost. Ook bij Sikkom krijgen we regelmatig wanhopige berichtjes binnen van studenten. Deze week nog: “Hi I am a Hanze student and I am currently homeless… I don’t know if this is the right number but I am in an emercency right now, is there some way you could help me?”

De club achter S.O.S. gaat daarom nog maar weer ’s kabaal maken. Dat doen ze donderdag 9 september om 12.00 uur met een ‘mars der daklozen’. “We willen de dakloosheid-crisis onder internationale studenten een menselijk gezicht te geven”, vertelt Jongman. De demonstratie begint bij de Grote Markt, voor het Stadhuis, en eindigt bij het Academiegebouw. De organisatie roept op een luchtbed of slaapzak mee te nemen, als symbool voor de dakloosheid. Komt allen!

Lefier was niet bereikbaar voor commentaar.

Psst, hier meer afleiding: