In Groningen spreken we Nederlands en Jezus is in Hoogkerk geboren

Groningen Nederlands

Vraagje van een bevriende restauranthouder: “What would you do if somebody wrote you this?” Met een linkje naar een recensie over zijn toko op internet: “Ze spreken er alleen Engels. In Nederland spreken we Nederlands.”

Het bevreemdt de restauranteigenaar en hij baalt er ook een beetje van. “And this wasn’t a comment of an old Dutch lady, which would be understandable. But an adult. And such aggression sounds like “white only”, you know. “Let’s make holland proud again”.

Make Holland proud again

Daar lijkt het inderdaad wel een beetje op neer te komen. En het is niet het enige restaurant waar het gebeurt. Een kleine rondvraag langs eettentjes die mikken op een internationaal publiek leert dat meer restaurants zulke verwijten krijgen. Wat te doen daarmee?

In eerste opwelling zou je bijna antwoorden dat hij een achterlijke is. Maar het probleem ligt natuurlijk dieper. Groningen is steeds meer een internationale stad is, met een grote en groeiende groep internationale studenten en er komen ook nog eens steeds meer buitenlandse toeristen.

Leve de internationale stad

Plus: het gros van het personeel komt uit andere landen komt. Omdat de keuken nu eenmaal ook niet Nederlands is. Dan krijg je dat. Hou je de smaak authentiek en traditioneel. Het internationale karakter is juist een van de grote pluspunten van Groningen, zelfs volgens een journalist van de Groene.

Ze schrijft in een stuk over 050: “De dynamiek in de stad en de kwaliteit van het onderwijs trekken steeds meer buitenlandse studenten, promovendi en expats. Op straat worden opmerkelijk veel talen gesproken.” En zo is het. Het zijn typische kenmerken van de booming en groeiende stad.

Jezus komt uit Hoogkerk

Maar dat trekt kennelijk niet iedereen even goed. Er is natuurlijk tegenwoordig een grote groep mensen fan van pagina’s als Nederland mijn Vaderland, en PVV op één. Die mensen hebben het doorgaans niet zo op buitenlanders en vreemde talen. Dan krijg je zulke recensies.

Tegen die mensen willen we graag het volgende zeggen: Nederland zou weer in de handen van Nederlanders moeten zijn. We zijn een christelijk natie. Gebouwd op handel in Afrikaanse slaven, die verscheept werden door arbeiders uit Portugal en Griekenland. En Jezus is geboren en grootgebracht in Hoogkerk. Ja toch. Onze cultuur is zoooo Nederlands.

Ga het gesprek aan ( comments)