Incoming: The Stockroom – nieuwe cocktailbar in Peaky Blinders-stijl

Groningen kent een paar heuse cocktail-meisters. Gasten die het husselen van drankjes tot kunst hebben verheven, daar prijzen mee winnen en hun geld mee verdienen. En die lui openen ergens eind februari hun eigen cocktailbar in Stad. 

Stockroom wordt niet  een random cocktailbar. Het etablissement neemt de gast in intieme setting mee terug in de tijd waarin de cocktail viral ging: de roerige jaren ’20 in Amerika. De drooglegging is keihard aan. Kroegen gaan ondergronds verder en de illegale, zelfgestookte jenever die ze schenken is niet te harden.

Cocktails in goede handen

Oplossing: mixen. Stukk’n fruit, kruiden, ijs erbij en zelfs ranzige zelfgestookte tjak wordt lekker. Weet Lennart Deddens, een van de mannen achter Stockroom, alles van. In 2015 is hij uitgeroepen tot beste bartender van Nederland. Van vakbroeders kreeg hij in datzelfde jaar en in 2016 de Gouden Strik Award.

Ook weer een dikke prijs voor bartenders. En hij is tweede geworden bij de Diageo World Class, groter wordt het podium voor cocktailshakers niet. Daarnaast bestiert hij samen met Peter Torenbosch en Merijn Goris het Groningse bedrijf Boilermaker. Daarmee leveren ze kant en klare cocktailbarren voor elke fuif of evenement.

In pand van Elpee

Kortom, Lennart weet alles van cocktails. Net als compagnons Peter en Merijn, die ook participeren in de Stockroom. De vierde en belangrijkste man aan boord is Erik Beeftink. Hij werkt nu nog bij het Zusje van André Dokter, maar doet niks liever dan cocktails shaken. Hij is er zelfs voor naar Australië gevlogen om een speciale cursus te volgen.

Render van de bar – achterin de loungeruimte – kan nog een en ander veranderen

Erik wordt de man die dagelijks The Stockroom runt en bij hem komt het eerste idee vandaan. Dat komt zo: Erik werkt dus bij het Zusje van Andre Dokter in de Oosterstraat. Die hebben recent de ruimte naast het restaurant overgenomen, waar voorheen Elpee in zat. Het pand wordt nu vooral gebruikt als opslag voor Het Zusje Van.

Magazijn

Zonde, want er kan zoveel meer mee gedaan worden. Bijvoorbeeld er een vette cocktailbar van maken. Er is alleen wel een probleempje: de opslag voor Zusje Van blijft. Maar dat levert ook weer een creatieve uitdaging op. Want hoe verwerk je enkele magazijnstellingen in een hippe bar? Nou, door terug te gaan naar de roots van de cocktail.

Tijdens de drooglegging werden illegale kroegen (zogeheten speakeasies) weggestopt in achterkamertjes en bijvoorbeeld in magazijnen. Bingo. Net als vroeger tussen de stellagekasten en gordijnen naar binnen glippen en dan terechtkomen in een gezellige, sfeervolle en intieme bar. Precies dat moet Stockroom moet worden.

Stijlvol, doch sober

De bedoeling een kleine cocktailbar waar vakmanschap en kwaliteit centraal staan. Er komt een sjieke toog, sierlijke tafeltjes met kleedjes, maar allemaal wel een beetje sober. Want de jaren ’20 waren niet de meest welvarende in de geschiedenis van de mens. Vandaar ook de drooglegging, al die mannen zopen hun problemen weg.

Naast de bar komt een intieme lounge ruimte, met wat chille banken en salontafels. Daarnaast komt er ook nog een sfeervol binnenplaatsje, waar nog niet te veel over gepubliceerd mag worden. Om de verrassing er nog een beetje in te houden. Stiekem toch een kleine spoiler: de kruiden in je cocktail komen van heel dichtbij.

Lennart aan het shaken

Kelder

Om de tijdsgeest van de jaren ’20 helemaal af te maken, wordt de kelder ingeruimd als ijsopslag. Net als vroeger bewaren de kasteleins van The Stockroom daar enorme blokken ijs. On the rocks wordt dus vers gehakt. De duurste dranken die The Stockroom serveert krijgen een plekje in de vitrinekast, die ook in de kelder wordt geplaatst.

Wie dadelijk een glas whisky van vijftig euro bestelt, mag met de barman meelopen naar de kelder en daar zelf de fles uit de vitrine pakken. Jep, ook whisky dus. Niet alleen cocktails. Er komt bijvoorbeeld ook een fijne selectie van vier wisselende lokale speciaalbieren, samengesteld door sommelier Peter Torenbosch. En er is wijn.

Skere student

Klinkt allemaal best wel duur en high end, maar ook de skere student is welkom. Zeker als de stufi net gestort is. Biertjes en wijntjes gaan voor normale prijzen over de toog. En de ‘special of the week-cocktail’ is te koop vanaf een euro of acht. Voorwaarde is dan wel dat je verkleed als Peaky Blinder komt. Nee, stom grapje.

Voor een paar euro in je normale kloffie kun je prima bij The Stockroom terecht. Nog wel eem geduld. Eind februari is de opening, als alles volgens plan verloopt. Eerdaags volgt meer informatie, zoals de website en de socials van The Stockbar. Oh ja, laatste toevoeging: allesbehalve de drank komt uit regio Stad en Ommeland.

Psst, hier meer afleiding: