Oude Philipsgebouw aan Europaweg wordt tijdelijke noodopvang voor asielzoekers

Foto van Google straatkijk van het gebouw

Foto van Google straatkijk van het gebouw

Er komt een tijdelijke noodopvang voor asielzoekers aan Europaweg 8. Dat schrijft de gemeente en het COA in een brief aan omwonenden.

Dit nieuws komt niet helemaal als een verrassing: DvhN schreef eerder al dat de kans groot is dat er een asielzoekerscentrum komt in het pand aan de Europaweg. Eerder zat er een COVID-vaccinatielocatie van de GGD in.

Maximaal 350 mensen krijgen opvang op deze locatie. Met name vluchtelingen uit Syrië, Turkije en Jemen die in afwachting zijn van hun asielaanvraag.

Klussen

Er wordt nog geklust om de locatie klaar te maken voor bewoning. Dat moet begin juli ongeveer klaar zijn, vanaf dan kunnen de nieuwe bewoners hun intrek nemen.

In principe loopt de huurtijd voor één jaar. Daarna gaan het COA en de gemeente samen kijken of die nog verlengd wordt.

Groot tekort

Er is een groot tekort aan opvanglocaties voor vluchtelingen. Zo schreef NOS eind januari dat Nederland bijna 40.000 plekken tekort komt dit jaar als er niks verandert aan de huidige situatie. Dit komt doordat er naar verwachting vanaf het voorjaar weer meer asielzoekers naar Nederland zullen komen en doordat de contracten van bestaande opvanglocaties aflopen.

Er moeten dus meer plekken komen om iedereen goed op te kunnen vangen. Het Rijk heeft alle gemeenten in Nederland gevraagd om in extra, tijdelijke opvanglocaties voor asielzoekers te voorzien. In de brief geeft gemeente Groningen aan dat te willen doen omdat ze het belangrijk vindt een bijdrage te leveren aan menswaardige opvang van asielzoekers. Vandaar dus de nieuwe locatie aan de Europaweg.