IND wil twee Groningse kinderen uitzetten: “Ze hebben niks met Armenië, dat kan toch niet?”

David en Nune zijn respectievelijk zeven en negen jaar geleden geboren in Groningen. Hun ouders waren niet lang daarvoor gevlucht vanuit Armenië naar Nederland. De volledig Nederlandse kinderen, die niks hebben met Armenië, dreigen te worden uitgezet.

Babette Versloot trekt zich het lot van de kinderen enorm aan. Haar kinderen zitten op dezelfde school als David en Nune. “Ik ken ze van het schoolplein. Het zijn fantastische en hele lieve kinderen die erg sociaal zijn. Van het nieuws dat ze misschien worden uitgezet ben ik me rot geschrokken. Ik had nooit door dat ze in deze situatie zaten, juist omdat ze zo Gronings en Nederlands zijn en hun ouders ook enorm zijn ingeburgerd.”

“Hoe is dit mogelijk?”

Ook op school zijn ze, volgens Babette, behoorlijk van slag. “Het leeft enorm onder kinderen en docenten. Iedereen vraagt zich af hoe dit mogelijk is. Het moeilijke is dat het dankzij corona lastig is om de krachten te bundelen, maar er worden verschillende initiatieven ontplooid om deze zaak onder de aandacht te krijgen. Zo heeft mijn zoontje een brief aan de rechter geschreven waarin hij pent hoe het hem raakt. Ik kan het ook niet uitleggen aan hem. Het zijn de regels van dit land, waar ik me verantwoordelijk voor voel, maar we hebben een monster gecreëerd.”

Stadjer Siep Westra (69 jaar oud) ontfermt zich sinds 2012 samen met zijn vrouw over Nune en David. “Via de kerk zijn we in contact gekomen met het gezin. Sindsdien zijn we de Nederlandse opa en oma van Nune en David. Ze komen hier normaal gesproken meerdere keren per week.”

Nederlandse opa en oma

In al die jaren hebben Siep en zijn vrouw een liefdevolle band met de kinderen opgebouwd. Het echtpaar gruwelt dan ook van het zwaard van Damocles dat boven de kinderen hangt. “Het zijn Nederlanders. Ze zijn hier geboren, zijn dit land gewend, spreken Nederlands, hebben hier hun netwerk en vriendjes. Met Armenië hebben ze helemaal niks. Ze spreken geen Armeens, kennen niemand daar en zijn er nog nooit geweest. Het kan toch niet dat deze lieve, warme en enthousiaste Groningse kinderen worden uitgezet?”

Volgens de Nederlandse opa doet de onzekerheid en en de dreiging van uitzetting de kinderen erg veel. “De oudste van negen heeft drommels goed door wat er kan gebeuren. Het vreet aan haar, ze gaat er enorm gebukt onder. Het is verschrikkelijk.”

IND

Hoewel de IND onverbiddelijk is in haar besluit, is er nog een kleine juridische mogelijkheid dat de uitzetting niet doorgaat. Siep: “De eerste afwijzing van het kinderpardon voor David en Nune kwam in 2019. Daarop heeft de advocaat een bezwaarschrift ingediend en die leidde tot een hoorzitting in Den Haag. Maar de uitspraak daarvan laat op zich wachten omdat bij de rechtbank in Den Bosch tegelijk een vergelijkbare zaak loopt. De rechtbank in Den Haag wil wachten totdat daar een uitspraak van is, alleen dankzij corona is die zitting uitgesteld en is er nog steeds geen uitspraak. Desondanks heeft de IND in december besloten dat men daar niet meer op wacht en dat de kinderen worden uitgezet.”

Naar aanleiding van de IND-mededeling heeft de advocaat beroep aangetekend bij de rechtbank in Groningen. Siep verwacht dat het vanwege corona nog maanden gaat duren voordat die zaak inhoudelijk wordt behandeld en tot die tijd moet de IND wachten met de uitzetting. “De onzekerheid wordt alleen maar groter en duurt langer daardoor. Dat doet ons allemaal heel veel verdriet. De menselijk maat is compleet spoorloos.”

Vind je ook dat deze kinderen gewoon in Stad moeten blijven? Teken dan de petitie!

Psst, hier meer afleiding: