Informele verkeersborden gemeente Groningen: irritant of juist tof?

De binnenstad van 050 staat tegenwoordig vol tijdelijke verkeersborden. Van die gele met zwarte letters erop. Omleidingen, fietsparkeerverboden. Informatie die soms wel erg informeel is neer gekalkt.

‘Hé fietsers’ en dan een vriendelijk doch dringend verzoek om de straat niet in te cruisen bijvoorbeeld. Je ziet het op meerdere spots in het centrum. Net als borden met ‘Hé Fietsers’ en dan de boodschap dat een bepaalde fietsroute is afgesloten. Of dat er een verbod van kracht is om je tweewieler te stallen in dat specifieke stukkie Stad.

‘Wees lief’

Kortom, een informele aanspreekvorm, gevolgd door informatie en regels. En soms zelfs gewoon een vriendelijk verzoekje, zoals op onderstaande afbeelding te zien is: ‘Hey fietsers, wees lief voor de voetgangers.’

Wat lief precies betekent binnen die context moet je overigens zelf maar invullen. Maar waarschijnlijk niet te hard langs mensen jakkeren, eem bellen met de bel en zo nu en dan vriendelijk de tanden bloot lachen.

Moi fietsers

Of het werkt? Dat weet de gemeente niet precies. Dat wordt ook niet onderzocht. Toch experimenteren ze er sinds vorig jaar behoorlijk op los wat verschillende aanspreekvormen betreft.

Naar het schijnt stonden er zelfs borden met ‘Moi fietsers’ op de planning, maar die hebben het daglicht dan weer nooit gehaald. Helaas pindakaas. De reden: niet iedereen schijnt ‘Moi’ te begrijpen. Wat natuurlijk op zichzelf weer een doodzonde is.

Je zou zelfs in twijfel kunnen trekken of iemand het recht heeft door 050 te tweewieleren als ‘ie niet weet wat ‘Moi’ betekent. Stukkie inburgeren 050-style.

Meningen zijn verdeeld

Hoe dan ook, sommigen zullen de losse aanspreekvorm vast wel lachen vinden. Een welkome afwisseling op de brij aan informatie die middels tientallen gele borden op je afgevuurd wordt.

Anderen vinden dat verkeersinformatie altijd zakelijk moet zijn. To the point. Niks meer niks minder. Tenzij de meute met Moi wordt aangesproken. Dat is altijd goed. Verkeersbord of niet.

Wat vind jij van de borden? Laat het weten in de comments op Facebook.