Internationale studenten: ‘Poppema, can we stay with you?’

International students are not a business model. Zo leest het grote rode spandoek, dat studenten als protest ophouden buiten het Academiegebouw. De Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool moeten stoppen met buitenlandse studenten binnenhalen, totdat de woningnood opgelost is, vinden ze. 

Het regent vrijdagmiddag voor het Academiegebouw van de RUG. Wij vragen ons rond een uur of drie af of het aangekondigde studentenprotest een uur later wel plaats gaat vinden, zoals aangekondigd. Het zijn tenslotte studenten en die willen meestal lekker chillen.

Internationale studenten protesteren

Chillen is natuurlijk een hele toffe bezigheid, maar waar moet je dat doen als je geen huis hebt? Vandaar ook de redelijke opkomst op het Broerplein. Studentenpartijen zoals Rood en de Democratische Academie Groningen (DAG) steunen hun buitenlandse collega’s.

Jasper Been (DAG) stelt tegenover onze vrienden van Hanzemag dat het niet verantwoord is om geld in marketing te stoppen voor het binnenhalen van buitenlandse studenten. “Eerst moet het probleem van de woningnood worden opgelost. Daarna kun je weer mensen naar Groningen halen.”

Horror-verhalen

Been stelt ons voor aan Holly, een internationale studente uit Canada. Holly woont al een jaar in Groningen, maar heeft wel het een en ander meegemaakt waar niemand jaloers van wordt.

“Eerst probeerde ik een kamer te regelen via internet toen ik nog in Canada was. Dat bleek een fake website te zijn.” Holly raakt in één klap duizend euro kwijt nog voordat ze een stap op Groningse bodem heeft gezet. “Ja, dat was niet leuk. De uni wilde me niet helpen. Ik moest het zelf regelen.”

De situatie loopt uit de hand wanneer ze via via op een woonboot terechtkomt. “Dat was niet ideaal. De stroom viel om de haverklap uit en het internet was alles behalve stabiel.” Via een bemiddelaar woont ze nu op een prima plek, maar voor veel te veel geld.

Studieproblemen

Haar studie heeft er zeker onder geleden. “Natuurlijk heb ik er last van gehad. Zonder stroom en internet wordt het een stuk lastiger om in alle rust te studeren. Ik vind dat de RUG wat meer betrokken had moeten zijn, in plaats van haar handen van het probleem af te houden, nadat ik mijn studiegeld had overgemaakt.”

Ze raad toekomstige studenten aan om een bemiddelaar in de hand te nemen. Of een groep te vormen die elkaar helpt. “Het is allemaal niet ideaal, maar we moeten elkaar helpen.”

‘Poppema, can we stay with you?’

Op dit moment is een tussenoplossing dat studenten kunnen overnachten in een aangepast AZC. Wij vangen een gesprek op tussen Been en Sybrand Poppema, de baas van de uni.

“Is het daar goed geregeld, meneer Poppema?” Poppema kijkt voor zich uit en knikt. “Ja, het is daar heel mooi geworden.” Been lacht. “Kunnen studenten daar al koken?” Poppema: “Het is daar heel mooi geworden.” Been werpt ons een blik en schudt ‘nee’.

Of de uni-baas niet het goede voorbeeld wil geven en een internationale student in zijn huis wil opnemen? Dat heeft zijn voorganger in 2003 immers ook gedaan. Poppema lacht. Dat kan helaas niet. De beste man heeft geen kamers over in zijn huis.

Ga het gesprek aan ( comments)