Interview met Jonny – De bekendste straatkrantverkoper van Groningen

Jonny

Hier een link naar het interview – Jonny vanaf 15:00

De bekendste straatkrantverkoper van Groningen Jonny was op nationale televisie. De Stadjer geeft een openhartig interview in het programma Geloof en een Hoop Liefde.

Waarom wij in godsnaam Geloof en een Hoop Liefde kijken? Het zit zo: even terug schreven wij over Nemo. De koddige kater slentert heerlijk door Stad, gaat waar ‘ie wil en is door menig student en Stadjer in het hart gesloten. Inmiddels dus net zo Gronings als de eierbal en elke zin afsluiten met het woord ja. Diezelfde Nemo zou schitteren in een aflevering van Geloof en een Hoop Liefde.

Daarom ijskoud pilsje opengetrokken, popcorn op schoot, blik kattenvoer erbij en de pootjes omhoog om naar onze favoriete haarbal te kijken. Maar wat blijkt: hij zit er welgeteld tien seconden in. Balen.

Jonny

Maar dat stampvoeten is niet voor lang. De hele aflevering gaat over Groningen, wat altijd een goed onderwerp is voor op tv, en de makers hebben er best iets moois van gemaakt. Zo is onze oude stadsmuzikant Moti te zien en vertelt Jonny in een openhartig interview over zijn leven.

Hij is een bekende kop in Stad. Altijd vrolijk en luidkeels staat Jonny op de hoek van de Grote Markt de Riepe te verkopen. Hij hoort bij Groningen en Groningen hoort bij hem. En weer of geen weer, Jonny staat er. Bovendien nooit te beroerd om iemand even te helpen met wat dan ook.

Het verhaal

Want regelmatig staat hij als een verkeersregelaar hele horde fietsers te begeleiden omdat een constructievoertuig gevaarlijk achteruit inparkeert, of iets dergelijks. Ook dat is Jonny. “Ik behandel de mensen zoals ik zelf ook behandeld wil worden: met resprect”, zegt hij in het interview. Maar achter het vriendelijke gezicht schuilt een verhaal. Eentje met heroïne, verkeerde keuzes, maar zeker ook hoop.

Meer weten over Jonny, kijk vooral de aflevering even terug. Is sowieso de moeite waard. Tussen het gezemel door is het een verdomd mooie aflevering over Stad. En zie je Johnnie staan op de hoek van de Grote Markt? Haal eens een Riepe en maak een praatje. Al is het maar vijf of tien minuutjes.

Afbeeldingen: stills uit aflevering van Geloof en een Hoop Liefde van de EO

Psst, hier meer afleiding: