Interview met Nijland over Tete, staan en roken op de tribune en Hateboer


Nijland

Gister was Hans Nijland, El Presidente van FC Groningen, van 17:30 tot 18:00 uur op Radio Noord om in gesprek te gaan met bellers. Omdat niet iedereen Noord luistert, hebben wij dat gedaan.

Hateboer op de bank

Beller 1 uit Uithuizermeeden,  een oude krasse Groninger die plat dialect praat (vrij vertaald): “Ik wil Hans wel eem wat vragen. Die Hateboer, die wil niet bijtekenen. Dan loopt ie dus straks zo vot.”

Nijland: “Ja, dat kan. Tenzij hij nog vertrekt.”

Beller 1: “Ik zou zeggen, zo’n vent heeft zoveel aan Groningen te danken. Als hij niet wil bijtekenen, ook niet meer opstellen. Weg ermee. Dan loopt ie ook voor niets vot. Je moet kort wezen met dat volk. Je hebt zoveel voor die vent gedaan.”

Nijland: “Hateboer wil nog niet bijtekenen. En de transfermarkt is nog open. Het zou ook maar zo kunnen dat hij eind augustus bijtekent. Die jongens hebben ook het recht om niet te tekenen.”

Beller 1: “Zeg maar du, maar ik vind het fout van zulke jongens. Ze moeten ook wat voor de club overhebben, ze kunnen na een nieuw contract alsnog weg, ja.”

Nijland: “Maar even rustig afwachten. Het is niet ondenkbaar dat we alsnog gaan verlengen. Dat hebben we ook met Sergio Padt gedaan.

Beller 1: “Als je alles moet geloven wat in de krant staat…”

Nijland: “Nee, dat zeg ik wel vaker, niet alles geloven wat in de krant staat!”

Beller 1: “Maar er staat een mooi stukje in van Padt, die Groningen dankbaar is, dat vind ik netjes.”

Te harde muziek in het stadion

Beller 2 uit Buitenpost: “Goedemiddag meneer Nijland.”

Nijland: “Goedemiddag, wat mooi dat we ook een telefoontje uit Friesland krijg’n.”

Beller 2: “Prima, ik loop al sinds Oosterpark bij FC Groningen. Maar ik heb een klacht. Zou het mogelijk zijn om de muziek, tussen haakjes lawaai, een tandje lager te zetten? Zodat je normaal met je buurman kunt praten? Dat is nu niet mogelijk. De stemming erin krijgen, bereik je niet met decibels. Dat moet op het veld gebeuren. Ik ben niet de enige in het stadion die er last van heeft.”

Nijland: “Ik heb pen en papier bij me, ik noteer en maak het morgen bespreekbaar met de mensen die erover gaan.”

Beller 2: “Je kunt niet normaal praten met elkaar. Het gaat me niet om de muziekkeuze, die snap ik. Het gaat me echt om de decibels. Maar ik ben er zaterdag en tegen Feyenoord gewoon bij. Maar dat lawaai!”

De meneer uit Buitenpost heeft gelijk. Het is een soort hype geworden in Nederlandse voetbalstadions om de muziek zo hard mogelijk te zetten. Het liefst tot na het eerste fluitsignaal. Net zoals ze in Amerika doen bij basketbal. Maar de entourage bij voetbal is compleet anders. De sfeer moet vanuit het publiek komen, door spontaan gezang. Niet onder aanvoering van tientallen dikke boxen. Juist doordat de muziek zo hard staat, wordt elk zanginitiatief vanaf de tribune de kop ingedrukt. Zonde. Stop daarmee FC!

Boze Stadjer

Beller 3 uit Stad is boos: “Ik hoorde bij de begintune dat u zei dat we het dit seizoen net zo doen als voorgaande seizoenen. We hebben het altijd goed voor elkaar. De laatste drie jaar zijn er spelers vertrokken op het laatste moment, zonder dat er nieuwe zijn teruggekomen. Dan haal je de play off omdat degene die boven je staat heel slecht speelt. Wat wordt hier aan gedaan? Je hoort al drie jaar: het komt goed. Maar volgens mij is er al drie jaar niets gedaan.”

Nijland: “Dat begrijp ik niet helemaal. Elk seizoen hebben we nieuwe spelers gehaald. Ook dit seizoen met Jensen en Van Weert. Ook vorig seizoen…”

Beller 3 nog bozer: “Ja allemaal nieuwe spelers, maar niet voor de spelers die zijn weggegaan. Zoals Kostic, dan beloof je de trainer dat er een nieuwe speler komt, en die komt dan niet. Het komt door de teams boven ons die slecht presteren, waardoor wij play off halen. Je moet kijken hoe we zevende zijn geworden. Boos, boos, boos, nog bozer, raaskallen, boos, waterval aan worden. Nog één goede tip voor alle supporters: koop geen seizoenskaart, kijk of Nijland er dan anders over denkt.

Nijland: “Ik wil graag antwoord geven, maar ik kom er gewoon niet tussen.”

Beller 3, die nu helemaal losgaat: “Het is gewoon zo. Kijk ook maar op Voetbal Insite. Daar wordt de waarheid gezegd. Laat mensen daar naar kijken, naar wat meneer Van der Veen heeft gezegd. Wat de technische staf heeft gelezen, maar wat wordt weggevaagd. Wat hij schrijft in zijn brief? Het gaat over spelers die zijn weggegaan. Ik heb lijstje zo niet bij de hand. Ieder jaar komt Nijland met dezelfde belofte. En ieder jaar worden we gewoon zevende en dat accepteren supporters. Maar gaat om de manier waarop, kijk daar maar eens naar. Boe boe boeeeeeehhh!”

Nijland, enigszins geïrriteerd in de straatvechtershouding: “Als FC Groningen zevende wordt, is dat een prima prestatie. Het voetbal had wat attractiever gemogen, dat klopt. Maar de zevende plek is een prima prestatie.”

Beller 3: “Ja, met het materiaal dat je hebt wel. Daar komt het door.”

Nijland: “Nee, het komt door de portemonnee die wij hebben. Ok doei.”

Bram Nuytinck

Beller 4 uit Oude Pekela: “Ik snap niet zo goed dat iedereen negatief is. Ik vind dat FC Groningen goed bezig is. Ook met dat Topsportcentrum en zo. Dat is voor de toekomst. Heel veel mensen hebben dat niet door. Die denken: Groningen krijgt 1,3 miljoen en kan dat investeren in een nieuwe speler, maar zo werkt dat niet. Groot gedeelte gaat naar het Topsportcentrum.”

Nijland: “Dat wil ik wel even toelichten. Wij hebben als insteek dat ongeveer 50 procent van het nettobedrag dat binnenkomt mag geïnvesteerd worden in een nieuwe speler. De rest gaat naar de organisatie. Voor inderdaad het Topsportcentrum en de jeugdopleiding. Maar ook het nieuwe veld kost veel geld bijvoorbeeld.”

Beller 4: “Ik las ook dat Groningen belangstelling heeft in Bram Nuytinck van Anderlecht?”

Nijland: “In zijn algemeenheid is het niet verstandig om nu in te gaan op namen. Nuytinck kennen we. Een erg goede verdediger. Waar het om gaat: een speler moet een versterking zijn. Dat is bij Nuytinck zo. Maar hij moet ook passen binnen het salarisgebouw. Bij Anderlecht worden totaal andere salarissen betaald dan in Nederland. En een speler moet ook nog een keer willen.”

Beller 4: “Soms moet je als speler een stap terug zetten om twee vooruit te zetten.”

Nijland: “Ben ik helemaal met u eens. Alleen de speler heeft het laatste woord daarin.”

Uit de woorden van Nijland blijkt dus wel dat ze bezig zijn geweest met Nuytinck, maar te duur. Zolang de verdediger echter nog geen nieuwe club heeft, blijft hij natuurlijk een optie. Op een gegeven moment moet hij wel water bij de wijn doen, wil hij ergens elke week spelen in plaats van de bank warm houden bij Anderlecht. Ons idee: Nuytinck is nog zeker in beeld.

En weer harde muziek

Beller 5 uit Appingedam: “Ik word horendol van de harde muziek in het stadion. Ik heb het al heel vaak als klacht neergelegd bij FC Groningen.”

Nijland: “Er was net ook al een beller die hetzelfde zei. Ik heb het genoteerd en ik maak het morgen bespreekbaar.”

Reserve Fries uit Doezum

Beller 6 uit Doezum: “In Heerenveen hebben ze een Fries volkslied, waarom hebben we dat niet bij FC Groningen.”

Nijland: “Bij Heerenveen is dat traditie. Ik denk niet dat we dat moeten kopiëren. We hebben het er weleens over gehad. Maar we moeten het op onze eigen manier doen.”

Beller 6: “Ik vind het wel jammer. We zijn toch trots op Groningen.”

NIET DOEN! Geen slap aftreksel van Heerenveen worden. Enige juiste antwoord van Nijland.

Hinderlijk roken en staan op de tribune

Beller 7 uit Delfzijl: “Ik zit in vak AA, er is daar een groene streep op de grond, waar mensen achter moeten blijven zitten. Maar niemand trekt zich daar wat van aan. Ze staan gewoon tegen ons aan. Ik heb al twee brandgaten omdat ze ook nog eens roken. Ze gaan allemaal staan, maar ze moeten zitten.Stewards zeggen er niets van. Ik heb ook een seizoenskaart gehad op de lange zijde, daar word je weggestuurd als je je niet aan de regels houdt.”

Nijland: “Het is heel lastig. Ik neem de opmerking mee. Je mag verwachten van supporters dat ze het elkaar zo aangenaam mogelijk maken.”

Yooo beller uit Delfzijl. Als je niet goed tegen drukte, roken, sfeer, staande en hossende supporters kunt, ga dan lekker op de familietribune zitten, maar niet tussen de fanatiekere fans op Noord. Je gaat toch ook niet naast vliegveld Eelde wonen om vervolgens te klagen over het lawaai van vliegtuigen?

Gratis oefenwedstrijd

Beller 7 heeft nog een vraag: “Waarom hebben wij geen gratis wedstrijd dit jaar?”

Nijland: “We spelen een oefenpot tegen Southampton komende zaterdag. Voorheen de grote oefenwedstrijd weleens gratis voor vaste supporters. Maar Southapmton vraagt ook behoorlijk wat geld. We hebben wel onze seizoenskaarthouders vijftig procent korting gegeven.”

Beller 8 uit Muntendam: “Ik heb twee opmerkingen. De eerste gaat over de gratis wedstrijd. Dat heeft mij ontzettend gestoord. Ik ga er dus ook niet naartoe. Niet om die zeven euro. Dat is geen probleem. Heb ik er graag voor over. Maar we hebben nu al een paar jaar achter elkaar een gratis wedstrijd. En dan is het ook nog op Ziggo, waar je geld voor krijgt.

Nijland: “We krijgen geen geld van Ziggo voor de live uitzending van de wedstrijd. U moet van mij aannemen dat wij helemaal niets verdienen aan de wedstrijd tegen Southampton. Je hebt organisatiekosten, de Engelse club moet een zak met geld krijgen, maar we vinden het belangrijk om de supporters een oefenwedstrijd te geven tegen een aansprekende tegenstander.

Waarom nog geen vervanger Burnet? En Tete dan?

Beller 8: “Andere vraag: je weet al een hele lange tijd dat Burnet weggaat, waarom is er nog geen vervanger? Ik heb Tete gezien tegen Queens Park Rangers in Veendam, die werd aan alle kanten voorbijgelopen.”

Nijland: “Huh, Tete, oh u bedoelt Tamata. Maar uw vraag is erg logisch. We zitten een week voor de competitie, waarom is die linksback er nog niet. We hebben echt lijstjes voor alle posities. Dat lijstje werk je dan helemaal af. Maar de linksbackpositie is erg lastig. Er zijn weinig goede linksbacks en heel veel clubs zoeken eentje. Ik wil een concreet voorbeeld geven. Wij zijn heel serieus bezig geweest met Skulason, de linksback van IJsland. Samen met Peter Jeltema ben ik bij Engeland – IJsland geweest in Frankrijk. Daarna hadden we een gesprek en we lagen erg dicht bij elkaar. Maar ineens wilde Skulason veel meer geld omdat IJsland in de kwartfinale stond. Zo gaat dat. Ik baal er echt enorm van dat er nog geen linksback is, maar er wordt keihard aan gewerkt.

Nijland en de volksclub

Beller 9 uit geen idee: “Met korting kun je dus naar Southampton. Mijn man en zoon hebben beiden een seizoenskaart. Mijn zoon kan niet heen, en nu wilde ik op die kaart heen, maar ik krijg geen korting. Ik weet niet hoe u dit bedacht heeft.”

Nijland: “Laat u nummer achter, dan beloof ik u dat u morgen voor 11 uur wordt teruggebeld door ticketing. Daar zorg ik voor ik. Ik ga er vanuit dat we, zoals het een volksclub betaamt, er netjes uitkomen.”

Psst, hier meer afleiding: