Is de lustkapper weer actief in Groningen?

Soms hoor je maanden niets van hem, de laatste media-aandacht is bijvoorbeeld van juni 2016, maar je weet: vroeg of laat duikt de lustkapper weer op. Afgelopen vrijdag is het weer raak in de buurt van de Vismarkt.

Dominique loopt langs Der Aa-kerk als ze door een kerel wordt achtervolgd en aangesproken. “Hey, mag ik wat vragen, je hebt een mooie bos haar. Ik ben kapper en heb net mijn zaak, die hier om de hoek zit, afgesloten. Zou je het leuk vinden om mee te doen aan een workshop of zoiets? Dat ik bezig ga met je haar?”

“Volgens mij is het de lustkapper”

Ze gaat er niet op in, en loopt straf door. Aangekomen bij haar vriendin, waar ze naar onderweg is als de lustkapper haar aanspreekt, vertelt ze wat er is gebeurd. Haar vriendin herkent het verhaal en vertelt over de lustkapper die om de zoveel tijd actief is in Groningen. Een snelle blik op internet bevestigt het vermoeden.

“Ik heb wat filmpjes van hem gekeken, onder andere bij jullie op de site, en ik denk met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te weten dat het dezelfde is,” vertelt Dominique aan de telefoon. “Hij heeft alleen zijn haar laten groeien.” Klinkt best plausibel. De lustkapper is inmiddels een bekende Nederlander en dan is lastig stiekem wroeten in haren van random passanten.

Lustkapper

Al jaren actief

Plus: Suus haar verhaal sluit naadloos aan bij eerdere verklaringen over de lustkapper. In juni zegt de politie tegen het AD: “Hij heeft zich voorgedaan als werknemer van een Groningse kapperszaak en heeft gevraagd of hij het haar mocht doen van een vrouw.” Klinkt bekend. Dat is wat de lustkapper doet. Wettelijk gezien is het lastig aan te pakken, maar awkward en een rare hobby is het wel.

“Hij friemelt wat in het haar, vooral bij jonge vrouwen, doet er soms een strikje in en af en toe knipt hij ook daadwerkelijk,” vertelt de politiewoordvoerder in 2014 tegen ons. Ondanks dat het juridisch lastig aan te pakken is, adviseert de politie wel om vrouwen die worden benaderd voor een gratis knipbeurt, om er niet op in te gaan en melding te doen bij de politie.

De laatste melding die bij de politie is binnengekomen dateert overigens van halverwege februari. De melding is gedaan door een passant die zag hoe iemand, met de persoonskenmerken van de lustkapper, zomaar aan haren zat van dames. Daarna is er niets meer binnengekomen bij de politie. Dat is niet zo gek, want je doet ook niet snel aangifte of melding als er iemand aan je haar zit.

Ga het gesprek aan ( comments)