Is het windhoos? Is het een shot uit een horrorfilm waarin Wirdum de hoofdrol speelt? Landen UFO’s in Grunn?

Dikke onweers gisteravond. Bliksems, donderslagen, dikke druppels regen en zelfs een beginnende windhoos in Wirdum, op 18 kilometer van Stad. Dat denkt althans iedereen die de onheilspellende foto van Henk de Wilde op Facebook voorbij ziet komen. Maar het zit net eem anders.

Henk pent bij de foto: “Weerlicht fotograferen, maar bij het bekijken van de foto’s zie ik rare dingen tevoorschijn komen.” Vrienden van Henk weten vervolgens zeker dat het om een beginnende windhoos gaat die de Wirdumer toevallig heeft vastgelegd. Zelf tast Henk in het duister. Via Messenger laat hij weten dat de camera op statief stond en met afstandsbediening werd bediend. “Je kunt de foto’s exact over elkaar leggen.”

“Hooooo! Wacht!”

Daarmee is de mogelijkheid van een trilling tijdens het schieten, waardoor een vreemde vlek ontstaat, uitgesloten. Daarnaast zweert Henk geen fotoshop te hebben gebruikt. Daarom wordt de foto gisteravond laat in de week gelegd bij erkend en lokale weerspecialisten Jannes Wiersema en Alfred Scholtens. Maar voordat zij kunnen reageren, komt Henk met de verklaring.

“Hooo, wacht!”, stuurt de fotograaf. “Ik weet denk ik al wat het is. Ik had al het licht uit in huis om reflecties in het raam te voorkomen. Maar mijn telefoon lag nog op tafel en die lichtte net op dat moment even op. Door die kleine lichtgloed reflecteerde mijn schemerlamp op de foto.”

Naja. Opgelost. Geen onheil. Geen windhoos. Geen shot uit een horrorfilm. Maar de schemerlamp.

Psst, hier meer afleiding: