Is lachgas verbieden de oplossing? Een 19-jarige gebruiker denkt van wel: ‘Vriend liep gehoorschade op. Het is prut, ik raad het iedereen af’

lachgas

De nachthoreca ligt al een tijdje op z’n gat en daarmee is ook het gebruik van lachgas uit het straatbeeld in het centrum van Groningen verdwenen. En dat lijkt voorgoed te zijn. Want vorige maand maakte burgemeester Koen Schuiling bekend dat, wanneer we weer op stap mogen, zowel in de avond als ’s nachts het gebruik van lachgas op straat verboden is.

Redenen voor het verbod zijn de enorme rotzooi op straat, maar vooral zorgen om de gezondheid van de veelal jonge gebruikers. En dat is niet voor niets. Eén keertje lachgas is over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid, mits je boven de twintig bent. Het probleem zit erin dat het bijna nooit bij één keertje op een avond blijft.

Onschuldig?

Dat weet ook de 19-jarige Arjen – niet zijn echte naam – uit Groningen die voor het eerst lachgas gebruikte toen hij nog op de middelbare school zat. “In het begin voelde het onschuldig. We deden het met een groepje vrienden en je giert ineens van het lachen. Het is een minitrip van dertig seconden.” Een vriend van Arjen liep tinnitus op, een blijvende piep in zijn oren voor de rest van zijn leven.

Been kwijt

Maar er zijn nog heftigere verhalen. Een patiënt verloor zijn been vanwege trombose veroorzaakt door lachgas. Ook longembolieën door de partydrug komen voor. Het hele verhaal van Arjen en nog veel meer over dit onderwerp kun je terugvinden op de website van het Dagblad van het Noorden.

Psst, hier meer afleiding: