Van wie is de Stad? – Argos Radio 1 over particuliere huurmarkt in Groningen

 


huisjesmelkers Van wie is de stad huurcommissie studenten

Onderzoeksprogramma Argos heeft een vervolg gemaakt op ons onderzoek naar de particuliere huurmarkt in Groningen. Hieronder de bevindingen. Zaterdag 10 september om 14:00 uur wordt het onderzoek uitgezonden op Radio 1.

Een drugsverslaafde als huisgenoot, een dichtgelijmd slot of een gestolen laptop. Het kan je zomaar overkomen als je een kamer huurt en naar de Huurcommissie stapt. Woningsplitsingen, optoppingen, kansloze bezwaarprocedures en vooral veel boze Groningers maken duidelijk dat er op de woningmarkt voor studenten iets goed mis is.

Argos trok op met twee Groningse studenten: Koen Maree en Chris Bakker. Bakker doet al ruim een jaar onderzoek naar naar het huurlandschap in Groningen publiceerde er ook al eerder over. Samen met Lejo Siepe deden Bakker en Maree onderzoek naar de Groningse kamerverhuurmarkt.

Groningen

Deze maand gaan er weer duizenden studenten studeren aan de universiteiten van Nederland. De afgelopen periode gingen de meesten op zoek naar een nieuwe kamer. De stad Groningen, met zijn Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit telt ruim 35.000 studenten die in de stad wonen. Deze moeten gehuisvest worden. Zij zijn vooral aangewezen op de particuliere markt. Slechts 17% van de studentenwoningen in Groningen is in eigendom van de woningbouwcoöperaties, de rest is particulier.

Terugblik Van wie is de Stad?

Vorig jaar publiceerde het Groningse stadsblog Sikkom het onderzoek ‘Van wie is de Stad?’, over de particuliere huursector in Groningen. Sikkom bracht tijdens het onderzoek in kaart wie de grootste particuliere verhuurders in Groningen zijn. De acht grootste verhuurders hebben samen ongeveer 600 panden in hun bezit, met elk een aantal verhuurbare kamers. De grootste verhuurders zijn onder meer Wim Bulten, Ali en Bekir K., firma Rogge, Axel Veldboom en Wim de Vries.

Argos

In dit onderzoek keek Argos onder meer naar de intimidaties door pandjesbazen, wat de gemeente Groningen doet en kan doen aan handhaving en wat de rol is van de landelijke overheid. Hiervoor hebben wij gesproken met onder meer studenten, een hoogleraar, politici en bronnen binnen de gemeente Groningen. De verhalen worden per onderwerp verteld.

Intimidaties

Lokale handhaving

Landelijke overheid

Psst, hier meer afleiding: