Jan maakt LEGO-ontwerpen van Groningse gebouwen: iedereen kan ze nabouwen met een paar stenen

Het gebeurt vaker dat een gebouw of stad wordt nagebouwd met LEGO. Maar dat is steevast met heel veel stukjes. Jan van Laar heeft ontwerpen gemaakt van de Euroborg, Martinikerk (en -toren) en de Tasmantoren die bestaan uit slecht een handvol stenen. En er komt meer aan.

Ondanks de minimale inzet van bouwmaterialen zijn de gelijkenissen zo groot dat iedere Stadjer, student en Ommelander direct de iconische gebouwen herkent en ze in feite makkelijk na kan bouwen. Dat was ook het doel van Jan, die de bouwwerken niet echt heeft opgeleverd. “Ik bouw ze niet echt, maar digitaal. Maar je kunt de blokjes bestellen of opzoeken in de oude LEGO-doos en daarna echt bouwen.”

De bouwtekening levert Jan vooralsnog niet. “Misschien komt dat nog, maar daar gaat erg veel tijd in zitten”, excuseert hij zich. Dus je moet het doen met het voorbeeld en dat moet lukken met een beetje LEGO-inzicht.

Artikel gaat verder onder de Tasmantoren

Op basis van authentieke bouwtekening

In het normale leven is de veertigjarige Stadjer docent bouwen, wonen & interieur aan het VMBO. Maar vanwege corona heeft hij, net als zoveel mensen, wat tijd over. Die heeft hij gestoken in het ontwerpen van de LEGO-gebouwen. “Je moet toch wat.” Daarbij gaat Jan niet lichtvoetig te werk. “De ontwerpen zijn gemaakt op basis van de bouwtekeningen van het echte gebouw. In totaal ben ik er ongeveer een dag mee bezig geweest.”

Tekst gaat verder onder d’Olle Grieze

De liefde voor LEGO komt uit zijn jeugd. Tegenwoordig spelen zijn kinderen met LEGO en dat is (hopelijk) een mooie inspiratiebron om verder te gaan met deze hobby. Want Jan heeft al wat gebouwen in gedachten die ook een LEGO-ontwerp verdienen. Jan: “Dan zou je kunnen denken aan de Apenrots, het DUO-gebouwd, Hoofdstation, Groninger Museum en Stadhuis.”

Tekst gaat niet verder onder de Euroborg


Psst, hier meer afleiding: