Jeroen: nieuwste ster uit Groningen – 14.000.000+ views and counting

Een nieuwe track op het label van Steve Aoki, 14.000.000+ views op zijn vorige nummer en dikke optredens over de grens. Hoe lang duurt het nog voordat producer Jeroen Dekker een bekende Groninger is? We vragen het hem zelf.

 JRND. Wie? Precies, daarom doen wij een bakkie pleur met übertalentvolle EDM-producer Jeroen Dekker. Gewoon onder de Oude Grijze, in de stad waar hij is geboren, getogen, leeft en muziek maakt op zijn studentenkamer.

Bekender in de VS

Geweldenaar op Youtube, optredens in Londen, Miami en San Diego en eigenaar van zijn eigen label Domingo Records. Waarom kent nog bijna niemand hem?

“Ik treed nauwelijks op in Nederland, vooral omdat mijn netwerk op het buitenland georiënteerd is. EDM (Electronic Dance Music) is in de VS een stuk populairder”, zegt Jeroen al roerend in zijn cappuccino. Ook labels als Trap Nation en Warner Bros, waar hij nummers op uitbrengt, focussen zich meer op de Amerika. Daar is hij gewoon op Serious XM Radio te horen. Een beetje de Slam FM van de US of A.

In Jeroens tracks hoor je zijn liefde voor Spaanse muziek en cultuur. Uniek in de EDM-wereld. Vandaar dat Jeroen veel aandacht trekt van grote spelers in de business. “We hebben een beetje een open relatie. De ene productie breng ik bij Warner Bros uit, de andere weer bij Sony of Trap Nation. Vooral als je nog geen hele grote naam bent, is het een harde wereld. Hoge tijdsdruk en vechten voor je plek.”

Nuchtere stadjer tussen showpikkies

“Veel extraverte, soms arrogante lui,” zo beschrijft Jeroen de wereld waar hij zich in bevindt. De Groninger is toch een beetje de uitzondering. Maar dat is misschien juist zijn kracht.

“Qua kleding spring ik er niet echt uit en ook qua karakter ben ik wat meer down to earth dan de meesten in het vak. Vaak zie ik producers die maar iets meer hebben bereikt dan ik. Capuchon op, vergezeld door opgespoten botox-dames. Zo ben ik niet”, geeft Jeroen aan.

Heel veel respect van een Steve Aoki hoeft hij ook niet te verwachten, vertelt hij. “Aoki of Bera, waar ik een remix voor gemaakt heb, geven geen fuck om je. Geen berichtje met ‘vet gedaan’ of ‘bedankt voor de toffe remix.” Gelukkig zijn er zat lui die Jeroen wel de waardering geven die hij verdient.

“Laatst had ik een show in San Diego. De hele zaal kende de tracks. Dat was supervet”, zegt hij met een glinstering in zijn ogen. Het reizen naar de shows in exotische oorden doet de jonge producer in zijn uppie. Mocht hij de volgende keer wat gezelschap nodig hebben, kan hij altijd bij ons aankloppen.

Das ook Grunn

Kortom: ’t gaat goud. Heul goud. Al is het aan de labels of we hem meer in Nederland, en dus Groningen gaan horen. “Ik ben nu in gesprek met Red Bull om eventueel op grote events op te treden. In het buitenland, maar ook hier”, zegt de ster in wording.

Zo rond zijn twaalfde is hij begonnen met muziek maken. Nu beheerst het zijn leven. De pabo heeft hij op een laag pitje gezet, hoewel hij wel van plan is om zijn diploma te halen. Maar de muziek slurpt veel van zijn tijd en energie op. “Ik ben er eigenlijk altijd mee bezig. Vooral ’s nachts.”

Dat komt omdat Amerika zijn beloofde land is. “Als ik een nieuwe track drop, of iets plaats op Facebook, dan moet mijn doelgroep wel wakker zijn. Dat doe ik dus in de nacht. Als Amerika wakker. is.” Naast zelf produceren, helpt hij ook andere dj’s met zijn zelf opgezette label.

“Dat is eigenlijk uit nood geborgen. Het is heel lastig om binnen te komen bij de grote platenmaatschappijen. Daarom ben ik zelf maar begonnen. Ik doe alles zelf. Ook de marketing, terwijl ik daar eigenlijk helemaal geen verstand van heb.” Desondanks gaat dat alleraardigst. Hij is in Amerika echt een ster in wording.

Hoe anders is dat in Groningen, waar hij voorlopig gewoon anoniem over straat kan klopen. Dat zal wel zo blijven. Vooral als je ziet dat zelfs grote namen als Noisia of Dope D.O.D. gewoon hun brood bij de supermarkt kunnen halen zonder herkend te worden. Das ook Grunn.

Weten waar het allemaal begon voor Jeroen, welke studie hij ernaast doet en hoe zijn online platenlabel werkt? Check dit stuk van Hanzemag.

jeroen

Ga het gesprek aan ( comments)