Jett Rebel: de verlegen rockster op Kadepop

Jett Rebel, het zoveelste omhoog gevallen en gehypte popsterretje uit Nederland, dacht ik. Maar Jett Rebel is rock’n roll. Hij swingt de pan uit, zet een show neer op Kadepop waar de energie vanaf spat en die muzikaal ongelooflijk goed in elkaar zit.

“Jezus, wat was dit tof,” zijn de eerste woorden van de achtergrondzangeres van Jett Rebel als ze van het podium loopt. “Wat een vette show en tering, wat een tof publiek hier. Dit was echt geweldig,” glundert ze. Ze gaat erbij zitten, pakt een flesje water en steekt voldaan een peuk op.

Jett Rebel is aan het einde van zijn Latijn

Even later verschijnt de Jett Rebel zelf achter de coulissen. Hij strompelt op zijn laatste benen naar buiten en heeft in zijn mond een joint hangen. “Ik wil wel een interviewtje doen, maar eerst even chillen,” zegt hij, terwijl hij verwilderd, maar ook wat angstig uit zijn ogen kijkt. Jett Rebel is aan het einde van zijn Latijn.

Jett Rebel 6 Kadepop

 

Hij heeft ruim een uur en een kwartier de boel op stelten gezet en alles gegeven voor een verbluffend goed optreden. Hij zingt goed, is een volleerd gitaarspeler, is een beest achter het keyboard en een womanizer puur sang op het podium.

De achtergrondzangeres pakt hij tijdens het optreden in door dicht tegen haar aan te schuren en haar te bespelen met een roos. De vrouwen, meiden, meisjes en chickies in het publiek had hij al ingepakt door alleen zijn gezicht te laten zien.

‘And the crowd goes mad’

Maar de dames worden echt helemaal wild als Jett ineens stoer naar het publiek kijkt, en zijn blouse uittrekt. Hij gaat in blote bast verder en het gegil is tot in Delfzijl te horen. Maar Jett Rebel is meer dan een playboy, dat hoort erbij en dat is leuk, maar hij is vooral een ongelooflijk goede zanger.

Jett Rebel Kadepop

Zijn geluid is een mix van Michael Jackson en Prince. Snoeiharde rock wordt afgewisseld met melodieuze gitaarsolo’s en ragfijn pianospel. Intense lyrics worden opgevolgd door loeiharde uithalen en gezang dat tot eenzame hoogte reikt.

En hij heeft er zin in. Jett Rebel heeft plezier op het podium. Hij is in zijn sas, in zijn rol als rock’n roller. Hij entertaint en krijgt daar een glinstering van in zijn ogen. Hij is verliefd op het publiek en gaat ver voor die, ogenschijnlijke, ontembare liefde.

Lieve woordjes over Groningen en Kadepop

De wisselwerking met de gillende menigte is dan ook uitstekend. Performer en fans doen het samen. Er zijn momenten van stilte, waarin Jett Rebel zachtjes zijn waardering uitspreekt. Bijna fluisterend en ietwat timide praat hij lieve woordjes over Groningen en Kadepop door de microfoon. Jett Rebel is namelijk ook verlegen.

Jett Rebel Kadepop

Dat zie je op het podium niet. Daar is hij in zijn extravagante rol. Rocken stuwt hem op tot eenzame hoogtes. Maar achter de coulissen, daar is hij gewoon een sterveling die overspoeld wordt met aandacht. Iedereen wil wat van hem.

Een paar fans zijn doorgedrongen tot het heiligdom achter het podium. Hoewel heiligdom. De dixie die er staat, stinkt een uur in de wind en verspreidt een penetrante pislucht over de artiesten-area. Het is volgebouwd, met bouwketen die dienst doen als kleedkamer en blinde hekken die het zicht op het terrein verhullen.

Eerst een joint

Overal ligt troep en je struikelt over de kabels. Mensen van de organisatie lopen verguld rond. Flesjes water worden gretig leeggedronken en er wordt heel wat afgepaft. Ook door de hoofdrolspeler zelf. Bandleden van Jett Rebel omhelzen en feliciteren elkaar.

Jett Rebel Kadepop

Jett Rebel zelf zit uit te rusten op een trappetje en lurkt aan zijn welverdiende joint. Groupies verzamelen zich om hem heen. Ze willen een selfie met de extravagante zanger. Maar die zit daar niet echt op te wachten. Niet omdat hij zich te goed voelt, hij is simpelweg verlegen. Hij stapt toch over de drempel en gaat met wat gewillige meiden op de foto.

Hij wil ook wel interviewen, maar dat moet even via het management, dat de boel aan het afbreken is. De heren managers zijn akkoord, mits Jett zelf ook wil. Dat wil hij. Het jointje is op. De meisjes zijn op de foto geweest, nu is het de beurt aan Sikkom.

Hij vertelt dat het een toffe show was. Dat het publiek cool is. Een verplicht riedeltje, maar Jett Rebel is oprecht in zijn woorden. Zijn ogen verraden dat hij amper kan bevatten wat er allemaal met hem gebeurt. Hij is een popster van internationale allure aan het worden.

Jett Rebel Kadepop

“Groupies?”

On-Nederlands goed, vertel ik hem. Waarop hij naar de grond kijkt. Hij weet even niet wat hij aan moet met al die lof en aandacht. “Op het podium ben je rock ’n roll, ben je dat ook buiten het performen, vraag ik. Hij weet het niet. Dan begin ik over de meisjes, al die vrouwen die hem willen. Die om hem smeken en gillen. Die zelfs achter podium komen om een glimp Jett Rebel op te vangen.

“Groupies,” zegt hij een beetje verbaast. “Nee die zijn hier niet voor mij, die zijn vast hier voor jou. Ze zijn fan van Sikkom.” De signalen zijn duidelijk. Een interviewtje gaat hem moeilijker af dan 1300 man in extase brengen. Ik opper om nog een jointje te roken, dat vindt hij een beter idee dan nog meer vragen voor de camera beantwoorden.

Morgen komt, als het goed is, onze video online met interviewtjes en sfeerbeelden en op Facebook staan veel te veel foto’s van Kadepop 2014.

Tekst en foto’s: Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: