Joe FC Groningen: doe niet stomme oproepjes, stop met harde muziek na de wedstrijd en doe wat aan het voer

https://www.youtube.com/watch?v=1mE9wXBJ6N0&feature=youtu.be

Eindelijk wordt er na jaren stilte weer volop gezongen op de Noordtribune. Dat komt niet door het goede voetbal, dat is nog steeds belabberd. Wel door de nieuwe supportersgroep op Noord. Chapeau, de sfeer is heel veel beter dan voorgaande seizoenen. Jammer alleen dat de FC zelf die goede vibe de kop indrukt.

De laatste tien minuten tegen FC Twente is de Noordtribune non-stop aan het zingen. “Boeren die geven nooit op,” schalt uit duizenden kelen. Het werkt aanstekelijk. Onder aanvoering van de supporters sleept de FC de overwinning binnen. Wat wordt beloond met luid applaus en nog meer gezang na het laatste fluitsignaal. Totdat de dj van FC Groningen keihard Carnaval in het Noorden inzet. Is een prima FC-lied, daar niet van. Maar door ineens wat compleet anders af te spelen dan wordt gezongen door het publiek, slaat de sfeer dood als bier in een vet glas.

https://www.youtube.com/watch?v=gCnEcly5z10&feature=youtu.be

Helemaal als de hit van Rooie Rinus en Pé Daalemmer wordt opgevolgd door een house liedje waar niemand wat op kan zingen. Bassen overstemmen het gezang en het applaus van de supporters. Doodzonde. Want daarmee wordt de authentieke voetbalsfeer teniet gedaan. Voetbal is geen basketbal, is geen sport waarbij supporters loeiharde deuntjes uit de speakers willen horen. Voetbal is een volkse aangelegenheid waarbij de tribunes zelf bepalen wat er wordt gezongen. Dat komt de beleving ten goede, niet die bassen die dat juist kapotmaken.

Sfeer is bepalend

Gevolg is dat vrij snel na het inzetten van de harde muziek de sfeer in het stadion daalt. Af en toe proberen de supporters het nog en overstemt de massa de totaal niet passende liedjes die de FC-dj draait. Maar vaker bezwijkt het gezang onder de bassen. Al met al draagt de club, door keihard muziek te draaien na de wedstrijd, zelf bij aan het beroerde sentiment in het stadion. Heel erg dom en stom. Want het is juist de sfeer in die voor veel mensen bepalend is of ze naar de Euroborg komen, of thuis op FOX de wedstrijden checken.

Daar kunnen zes filmpjes van oud-spelers die supporters oproepen te komen tegenop. Daarover geschreven. De oproepjes van Robben, Nevland, Buijs, Lindgren, Stenman en Levchenko komen bijzonder treurig en pathetisch over. De oproep van Robben is mooi en lijkt oprecht, net zoals die van Nevland. Maar na twee is de boodschap wel overgekomen. Bij het derde oproepje wordt duidelijk dat het helemaal niet spontaan is, maar vanuit de club georkestreerd is. En erger: dat ze bij de FC echt totaal geen benul hebben.

https://www.youtube.com/watch?v=Zb9TBs_Ss7w&feature=youtu.be

Onder elke nieuwe oproep verschijnen meer en meer boze reacties van supporters die zich begrijpelijk aangevallen voelen. De lege plekken in de Euroborg zijn het resultaat van jarenlang afbraakvoetbal, wat onder Faber ook weer de tactiek lijkt te zijn. Daar zijn supporters helemaal klaar mee, en daarom komen ze niet meer. Het beeld dat door de vele oproepjes wordt gecreëerd, insinueert dat de supporter zelf debet is aan de achteruitgang van de club. Maar het wegblijven van fans is juist een gevolg van clubbeleid en bloedeloze wedstrijden, niet andersom.

Oorzaak gevolg

Daarom worden supporters giftig. Onder het vierde filmpje dat in aanloop naar de wedstrijd tegen FC Twente op de socials is gedropt, stromen dan ook honderden verbolgen reacties binnen. Maar dat weerhoudt de FC er niet van om nog eentje te plaatsen. Alsof niemand daar op kantoor checkt hoe de, allicht goedbedoelde,  filmpjes vallen. Na alle terechte boosheid en plaatsvervangende schaamte op Facebook, plaatst FC Groningen doodleuk op zondagochtend voor de wedstrijd nog een oproep. Ze begrijpen het echt niet daar op de burelen van de Euroborg.

Supporters van FC Groningen zijn kritisch, maar begrijpen heel goed dat FC Groningen geen kampioen wordt. Dat er voor de subtop veel concurrenten zijn die meer te besteden hebben en dus ook hoger eindigen op de ranglijst. Het enige dat verlangd wordt, is strijd. De mouwen opstropen, het gras opvreten en een over mijn lijk-mentaliteit. Daar ontbreekt het aan. Net zoals aan goede voorwaarden voor een toffe en sfeervolle voetbalmiddag. Niet keihard muziek direct na het fluitsignaal, maar laat het volk laten zingen en juichen. En minacht fans niet met belabberde catering.

Broodje Hamburger Speciaal FC Groningen

Want daar schort het ook aan. Sinds de invoering van het nieuwe betaalsysteem zijn de wachtrijen voor de counters eindeloos. Tot de zestigste minuut is het veel te druk voor de balie, waardoor velen het biertje of hapje eten maar overslaan. Zonde, want het is makkelijk verdiend geld en alcohol en een hapje dragen bij aan de totaalbeleving. Hoewel: heel erg is het niet om de hamburger speciaal over te slaan in de Euroborg. De hamburgers waren voorgaande jaren echt belachelijk smerig. Kurkdroog brood, vieze stukjes ondefinieerbare groente en meer ranzigheden.

FC Groningen snapt het niet

Dit jaar beloofde de FC beterschap. Maar het broodje hamburger van gisteren leert dat die belofte nog niet is waargemaakt. Het broodje is zo droog dat het lijkt alsof die al dagen op de toonbank ligt. Het plakje vlees is vooral zout, maar verder erg smaakloos. De groenten die het broodje speciaal moeten maken, zijn nog net zo’n lachertje als vorig jaar. Een stuk of zeven kleine stukjes groenvoer uit blik liggen op het vlees weeïg en smaakloos te zijn. Onder de burger ligt een blaadje sla dat zo oud en niet vers is, dat een konijn er zijn neus voor zou ophalen.

In plaats van energie steken in belachelijke oproepjes die de plank volledig misslaan en overkomen als een klap in de bek van supporters, kan de FC beter nadenken over dit soort zaken. Schotel je trouwe support normale snacks voor. Zo ingewikkeld is dat niet, lukt andere clubs ook. Zorg ervoor dat de wachtrijen slinken en vooral: blijf met je poten van de muziek af na de wedstrijd. Speel pas na een minuut of tien het eerste liedje door de speakers, maar laat tot die tijd de vocale invulling over aan de supporters, zoals het hoort bij voetbal. Wedden dat supporters dit meer waarderen dan die stomme filmpjes?

Psst, hier meer afleiding: