John Schurer klaar voor lange strijd tegen KNVB

SV
John Schurer, voorzitter van de Supportersverenging van FC Groningen, is er helemaal klaar mee. Het supportersbeleid van de KNVB komt hem de strot uit en hij is on tour om wat heilige huisjes en ivoren torens omver te blazen.

De eerste horde, in de waarschijnlijk langdurige strijd, staat 18 februari op het programma. Dan dient in Zeist het beroep dat is aangetekend door de Supportersvereniging tegen de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB. FC Groningen mag geen supporters meenemen bij de volgende uitwedstrijd tegen Cambuur.

De reden voor de sanctie zijn kleine ongeregeldheden tussen beide kampen tijdens de afgelopen ontmoeting van de volksclubs in Leeuwarden. FC Groningen zou te weinig hebben gedaan om de daders te identificeren.

Hek met ‘Ikeaslot’

“Ik was zelf bij op 17 augustus. Het liep wel een beetje uit de hand. Toen er 0-3 op het scorebord stond, werd de sfeer wat grimmiger. Een klein groepje supporters van beide clubs begonnen elkaar uit te dagen,” vertelt de voorman van de supportersvereniging aan de telefoon. De grens tussen beide groepjes bestond, volgens Schurer, uit een hek met een ‘Ikeaslot’ en een handvol stewards die tevergeefs de kemphanen uit elkaar wilden houden.

John Schurer

John Schurer

“Massa moet boeten voor wangedrag enkeling”

Uiteindelijk moest de ME ingrijpen om een confrontatie te voorkomen. “Drie supporters hebben een stadionverbod gekregen en die ook geaccepteerd. Prima, mensen die zich tijdens wedstrijden misdragen moeten worden aangepakt. Maar ik kan het niet verkroppen dat er nu 400 man worden gestraft,” foetert Schurer.

Van tevoren kaart hij de risico’s al aan. “Het Cambuurstadion ligt in een volkswijk, daar ben ik stiekem jaloers op, maar dat brengt ook nadelen met zich mee. De infrastructuur is slecht en de fanatieke Cambuuraanhang zit dicht bij het uitvak. Dat zie je eigenlijk niet meer in de Eredivisie en dat is niets voor niets.”

Ondanks de waarschuwing gaat de wedstrijd door, en die is  na dik negentig minuten voetbal en een pijnlijke 1-4 nederlaag, nog steeds niet afgelopen. De KNVB kennende wordt het aangetekende beroep weggehoond en gaat men in de Zeister bossen over tot de orde van de dag, zoals het boeken van een luxueus hotel in Brazilië.

“Principekwestie voor Schurer”

Voor Schurer is het bij een negatieve uitspraak nog lang niet gedaan. Hij is op een missie en schuwt de gang naar de burgerrechter niet. “We zijn bezig met een unieke strijd. Iedere gedaagde legt zich uiteindelijk altijd neer bij uitspraken van de tuchtcommissie. Maar ik niet,” spreekt Schurer strijdbaar.

“Het is een principekwestie en daar ga ik ver voor. Het is te zot voor woorden. Als ik in de Herestraat iemand een baksteen naar zijn hoofd smijt, moet dan iedereen in de straat een Herestraatverbod krijgen? Zie je het voor je? Het is de hoogste tijd dat de normale supporter normaal behandeld wordt.”

Psst, hier meer afleiding: