Jonge pakketjesfraudeur actief in Stad. Slachtoffer trapt er niet in en maakt foto van het ettertje

De jonge pakketjesronselaar

Het is een bekend en erg naar foefje: pakketjesfraude. Het werkt simpel, is bijzonder effectief en willekeurige mensen blijven achter met de dure rekening. Makkelijke handel, dacht de jonge pakketjesfraudeur die Kris probeerde verneuken. Maar hij kwam van een koude kermis thuis.

Omdat iedereen slachtoffer kan worden van pakketjesfraude en er kennelijk een jong sujet actief is in Stad, heeft Kris haar verhaal gedeeld op Facebook in de hoop zoveel mogelijk mensen te waarschuwen.

Watskebeurt

Zaterdagmiddag wordt er aangebeld bij Kris in de wijk Oosterhoogebrug in Stad. Er staat een bezorger voor de deur met in zijn hand een pakketje. Omdat het de verjaardag van Kris is, denkt ze: ‘Dat pakketje is vast voor mij, een cadeautje!’ Dat gevoel wordt versterkt omdat haar adres erop staat. Dat daarboven een vreemde naam pronkt, lacht Kris weg. “Ik dacht dat een van mijn vrienden voor de grap een andere naam erop had gezet. Er zijn best veel mensen die ik ken die zoiets zouden kunnen doen voor de gein.”

In het pakket zit een dure damestas van het merk Michael Kors ter waarde van 124 euro. “Een foeilelijk ding”, vindt Kris. Maar: “Dat is smaak en misschien vinden anderen het wel mooi. De tas was in ieder geval niks voor mij.” Kris is op dat moment niet alleen thuis. Haar dochter is er ook. En beide dames vinden het allemaal maar erg vaag. Daarom neemt Kris contact op met Zalando, de afzender van het pakketje.

Onbekende snotneus voor de deur

Aan de telefoon wordt Kris direct medegedeeld dat ze slachtoffer is van oplichting. “De bedoeling was waarschijnlijk dat er niemand thuis was. Dan neemt de bezorger het pakketje weer mee naar het pick up-point en krijgt de besteller een mailtje dat het pakketje daar klaar ligt om te worden opgehaald. De rekening gaat echter naar degene op wiens adres het is besteld. Ik dus, in dit geval.”

Zalando adviseert Kris om aangifte te doen bij de politie en pakket gratis retour te zenden. Dat is Kris voornemens, maar voordat ze daaraan toekomt wordt een half uur later opnieuw aangebeld. “Staat er een onbekende en jonge snotneus voor de deur, die vraagt of ik net een pakketje voor hem heb aangenomen. Kris houdt zich van de domme: “Ik? Huh? Nee? Hoezo? Waar heb je het over?”

“Succes met de factuur, kankerhoer”

Daarop vertelt de gast dat hij per ongeluk een verkeerd adres had ingevuld. “Ik zei dat ik van niks wist en begon hem van alles te vragen, zoals waar hij dan woont en zo. Ondertussen hoopte ik dat mijn dochter erbij zou komen om te helpen voor bijvoorbeeld stiekem een foto van hem te maken.” Dat lukt. “Ze hoorde alles vanuit de woonkamer, kwam erbij en maakte ongemerkt een foto van hem.”

Het duurt vervolgens niet lang voordat de jonge fraudeur onverrichte zaken vertrekt. “Hij werd steeds ongemakkelijker, vertrok uiteindelijk en liep richting zijn fiets en niet naar het huis waar hij zei te wonen. Daarom sprak mijn dochter hem weer aan. Ze vroeg hoe hij heette en zei dat ze een foto van hem had gemaakt. Toen maakte hij dat hij wegkwam en schreeuwde: “Succes met de factuur, kankerhoer”.”

Daarom

Precies de bevestiging waar Kris en haar dochter op zitten te wachten. Nu is het zeker: dat snotneusje is een oplichter. De politie wordt gebeld en de afspraak om aangifte te doen wordt gemaakt. “Dat kon niet online omdat we een foto als bewijs hadden. Ach, we komen met alle plezier even langs.”

Om wat beter beslagen ten ijs te komen bij de politie is Kris alvast in de pen geklommen op Facebook en heeft ze de foto gedeeld. “Ik wil daarmee andere mensen waarschuwen. En misschien herkent iemand de jongen. Dan kunnen we niet alleen een foto maar ook de naam overhandigen aan de politie.”

Psst, hier meer afleiding: