Jongemeid zoekt huisje op Facebook. Vaders van dochters reageren: “Alleen als dat poesje lief is”

Foto van ANP

Facebook is prachtig, maar ook een poel des verderfs waarin zelfs keurige huisvaders alle schaamte voorbij zijn. Dat blijkt ook weer uit de reacties onder de post van een jongedame op een grote Facebookpagina in het Noorden.

Net als zovelen zoekt de studente een huisje in Stad. Dat is een lastige opgave en dan kan Facebook weleens uitkomst bieden. Niet geschoten is in ieder geval altijd mis. Dus pent ze een nette post waarin ze zichzelf en haar kat beknopt voorstelt met daarbij de mededeling dat ze een huisje zoekt. Mag koop, mag ook huur, zolang het maar in of vlakbij Stad is. Een post waarvan er bijkans tientallen per week verschijnen.

Hartjes van de huisvaders

Verschil is dat de studente lange blonde haren heeft. En dat werkt als een rode lap op de stel Groningse mannen van een stuk oudere leeftijd. Zo tagt een kerel van een jaar of dertig, die met zijn zoontje op de foto staat, zijn maat: “… heeft ruimte voor jou en je poesje.” Heel lollig en daar moet de maat, een man van ver voorbij de dertig die notabene zelf een dochter heeft, uiteraard op reageren: “Komt ze bij ons wonen, schat.” Met daarbij een hartje.

Er meldt zich nog een andere kameraad bij het gesprek. Ook weer een volwassen man met dochter, en hij doet ook een duit in seksistische zakje: “Kinn ze plakploatjes kiekn.” Zo pingpongen de vaders wat heen en weer. Er wordt nog gesteld dat ze de harige poes wel moet thuislaten. En tot slot zegt eentje (* vertaald uit zeer gebrekkig Nederlands): “Waar ze maar wil. Alles wat ze wil. … dit is natuurlijk wel een goed aanbod. Wij geven je 100 euro toe.” Met daarachter een lading hartjes.

Doe toch eem normaal

Eem verderop in het draadje gaat een andere knakker los. Ook hij is, afgaande zijn Facebookpagina, vader van een dochter en eerder veertig dan dertig. Maar dat weerhoudt hem niet van een schunnige opmerking aan het adres van een meid die twee keer zo jong als hij kan zijn: “Mag wel bij mij wonen. Hihi.” Als de gast kritiek krijgt op zijn opmerking, speelt hij de vermoorde onschuld: “Hoezo walgelijk. Ben ik een keer aardig, is het weer niet goed.”

Nee, dat is inderdaad niet goed. Het is ronduit ranzig en voorbij het betamelijke om een onbekende jongedame zo te benaderen. Afgaande de foto’s van de heren zijn hun eigen dochters over ongeveer tien tot vijftien jaar zelf op zoek naar een huisje. Hoe zouden ze reageren als ze horen dat hun dochter zo wordt aangesproken door wildvreemde mannen, die zelf vader en bijkans twee keer zo oud zijn? Ik hoop in ieder geval dat we tegen die tijd beschaafder zijn. En zij geen typetjes als hun vader tegenkomen in de zoektocht naar een huisje.

Psst, hier meer afleiding: