Jongerenorganisaties luiden de noodklok: open het Forum voor scholieren en studenten, ze worden helemaal gek op hun kamer

De urgentie klinkt gelijk door in de stem van Silke Kok, voorzitter van de Jonge Democraten Groningen: “Een deel van de scholieren en studenten staat op instorten.” De jongerenafdeling van D66, maar ook veel andere organisaties zoals de Groninger Studentenbond, maken zich grote zorgen om jongeren. Hun pleidooi is om het Forum open te gooien zodat er op gepaste afstand weer ontmoeting mogelijk is.

“Vergis je niet. Veel jongeren zitten écht de hele dag op hun kamertje. We zien steeds meer gevallen van beeldschermmoeheid”, vertelt Silke bezorgd. “Jongeren die opgesloten zitten. Want het merendeel houdt zich keurig aan de regels.” Eerder al zette de Rijksuniversiteit Groningen extra studentpsychologen in omdat veel studenten in de knel komen. En nu klinkt dus de oproep om jongeren een plek te geven even heen te kunnen.

Sociale ruimte

Want het is best afzien. Vorig jaar waren het nog de jongeren die zich strak aan de maatregelen hielden, zodat we met elkaar ouderen en kwetsbaren uit de coronawind hielden. Nu doet de jeugd een beroep op de samenleving. Om weer wat sociale ruimte te krijgen. Zodat ze er niet aan onderdoor gaan: “Ik zie steeds meer jongeren met een burn-out en depressieve klachten. Ons pleidooi zou je bijna een noodkreet kunnen noemen”, aldus de voorzitter van de Jonge Democraten in Stad.

Creatieve oplossingen

Ondertussen zien we zowel lokaal als landelijk dat de politiek steeds meer oog heeft voor de problematiek onder jongeren en studenten. Een plek om veilig samen te komen, zoals het Forum, zou daarbij al enorm helpen. Maar er is momenteel genoeg ruimte in Stad voor creatieve oplossingen. Wie een kwartiertje door de binnenstad slentert kan de gesloten horecazaken niet ontgaan. Tegen een kleine vergoeding prima werk- en/of studieplekken. Maar laten we beginnen met het Forum. Wellicht volgt dan de rest.

Door Klaas-Jan ter Veen

Psst, hier meer afleiding: