House pionier DJ Joost van Bellen op Clash #03

In de aanloop naar de ‘echte’ Clash op het Suikerunieterrein, zoals we die kennen uit 2011, brengt de organisatie vette namen naar Groningen. Zo stond Colin Benders in de Machine Fabriek en draait legende Joost van Bellen zaterdag op de Clash x Jonge Harten in Grand Theatre. 

Lekker hoor, de man die aan de wieg stond van de Nederlandse house-cultuur komt naar Stad. Joost van Bellen is tegenwoordig schrijver, muziek regisseur, evenementenorganisator en dj. Vroeger deed ie voornamelijk de laatste twee.

Clash #03

Clash is een festival waarbij je onderdeel bent van een vervreemdende botsing tussen elektronische muziek en hedendaagse kunst. Ken je de naam ergens van? Dat klopt, in 2011 was de laatste editie. Veel te lang geleden natuurlijk, dus hoog tijd voor een nieuwe Clash.

In de aanloop naar de ‘echte’ Clash zijn een aantal party’s geweest met onder andere Colin Benders en de idiote Fransman Jacques tijdens Noorderzon.

Komende zaterdag draait Joost van Bellen tijdens Clash #03 in Grand Theatre. Het belooft een tof feest te worden, helemaal omdat het ook de eindfuif van Jonge Harten Festival is. Verwacht daarom veel rauwe elektronica in combinatie met theater en allemaal andere gekke shit die zelfs wij nog niet weten.

Joost van Bellen

Headliner van de avond, Joost van Bellen, is een dinosaurus in de culturele sector. Maar de T-rex uit de jaren tachtig is nog steeds een dikke baas nu. In een periode waarin de dance-scene in Nederland opkomt en discotheek RoXy party central is, staat Joost van Bellen achter de draaitafels en brengt, de toen nog underground, housemuziek. Nuff said.

Wanneer deze toffe underground dance-scene totaal wordt uitgemolken, organiseert Van Bellen in 2003 het recalcitrante RAUW. Daar staan acts als Justice, Boys Noize, Digitalism en Crookers nog voordat iemand er überhaupt van gehoord heeft.

Pionier

Een vooruitstrevende man dus, die het liefst alleen maar over onbegane paden huppelt en buiten de paradigma’s om danst. Of zoals hij zelf in een interview zegt: “Ik moet altijd het avontuur opzoeken, en als iets uiteindelijk werkt, dan klopt het en haal ik voor heel even voldoening uit mijn vak.”

Wat hij zaterdag gaat doen tijdens Clash weten we niet en het maakt ons eigenlijk niet uit. Het verleden staat in dit geval garant voor de toekomst. Eén ding is wel zeker. In een interview met DATmag licht Joost een tipje van de sluier: “Ik ga geen Celine Dion draaien.”

Poster Clash door Natte Sokken

Psst, hier meer afleiding: