Gomorra in Grunn: verhuurder Joshua Camera laat een spoor van ellende achter

Spot In Huisjesmelker 1

Met enige regelmaat pennen wij over Joshua Camera. Hij is namelijk een berucht verhuurder waarover de meest verschrikkelijke verhalen rondgaan. Die komen inmiddels ook bij Dagblad van het Noorden binnen. 

De krant brengt vandaag vier pagina’s over de Groninger ondernemer, waarin wordt ingegaan op de relatie tussen verschillende aannemers, buren, huurders en Camera. De conclusie is ontluisterend: Camera laat een spoor van ellende achter in Groningen, dupeert vele mensen en bedrijven en deinst niet terug voor bedreiging en meer.

IJssalon

Camera is nog maar dertig jaar, en toch heeft hij al een enorm vastgoed-imperium met minimaal veertig panden. Al op jonge leeftijd begint de zoon van een bekende restauranthouder uit Hoorsnemeer. Op 21-jarige leeftijd zet hij zijn eerste eigen bedrijf op: Camera Investments. Twee jaar later begint hij een groothandel in ijs: Italini.

Inmiddels is de groothandel niet meer van Camera, en sterker: ze willen daar niks meer met hem te maken hebben. Ondanks dat hij al tijden geleden heeft verkocht, heeft hij tot recent gebruik gemaakt van de adressen van het bedrijf. Latere BV’s van Camera staan bijvoorbeeld allemaal een tijd lang ingeschreven op het adres van Italini.

Vijanden

Daar zijn ze bij de groothandel niet blij mee. Omdat Camera nogal wat vijanden in de stad maakt en die komen vaak bij Italini uit. Die vijanden maakt Camera, zo blijkt uit het onderzoek van de krant (en eerder van ons) in verschillende werelden. Of beter gesteld: aan alle kanten van de medaille. Zo zijn veel huurders boos.

Omdat ze veel te veel huur betalen, borg niet terugkrijgen, wonen in een berging terwijl dat volgens Camera gewoon een kamer is, en omdat ze geïntimideerd en bedreigd worden op het moment dat ze daar werk van maken. Die verhalen zijn al bekend. Het is de reden waarom Camera is verkozen tot huisjesmelker van het jaar.

BV ploffen

En het is reden waarom wij regelmatig met felle pen over het heerschap en zijn vrouw Lucinda Kat schrijven. Zijn vrouw bestiert Spot In (inmiddels uitgeschreven), het makelaarskantoor waarmee stulpjes van Camera worden verhuurd. Ook dat gaat vaak niet op correcte wijze, zo moeten huurders verboden bemiddelingskosten dokken.

Daar verliest het stel regelmatig rechtszaken over. Maar dat deert niet. Want dan laten Joshua en Lucinda de BV gewoon ploffen. Zo is Spot In recent opgeheven. Ze opereren nu onder de naam Pex Real Estate en I Property Management. Volgens Lucinda en Joshua hebben die bedrijven echter niks met Spot In te maken.

Is gewoon een doorzetting

Maar huurders krijgen gewoon een mail dat ze vanaf dat moment moeten dealen met het nieuwe bedrijf in plaats van Spot In. En hoewel PEX een bezoekadres in Amsterdam heeft, en I Property officieel aan de Bloemsingel is gevestigd, wordt er gewoon met dezelfde werknemers gewerkt vanuit het pand aan het Zuiderdiep, waar ook Spot In zat.

Maar ook in andere gebieden maakt Camera vijanden.  Zo weigert Camera meerdere aannemers te betalen die voor hem appartementen in Groningen hebben gebouwd. Dat gaat over tonnen. En ook daarover verliest Camera weer rechtszaken, maar dat lijkt hem niet te boeien. Dan vervalt hij in zijn oude tactiek van intimideren en bedreigen.

Rechtszaken

Zo wint timmerbedrijf BNL uit Wede-den Hoorn de rechtszaak van Camera. Eigenaar Van der Lei krijgt nog dik een ton van Camera, maar ondanks dat de ondernemer in de duurste auto’s rijdt, betaalt hij BNL niet. Daarop laat het bedrijf beslag leggen op de rekeningen van Camera. Daar is Joshua niet blij mee, en dat is een understatement.

“Als je aan mijn vrouw en kinderen komt, dan ben je van mij. Ik stuur mensen op je af die persoonlijk met je afrekenen”, hoort Van der Lei hem per telefoon zeggen. Van der Lei doet vervolgens aangifte wegens bedreiging. Ook andere aannemers krijgen nog veel geld van Camera, winnen rechtszaken en doen aangifte.

Vele aangiftes tegen Camera

Op het bureau ligt inmiddels een behoorlijke stapel met aangiftes en meldingen tegen de verhuurder. Die gaan onder meer over intimidaties, bedreigingen en geweld. Een van die aangiftes is van Esther Beukema. Zij is buurvrouw van de locatie waar Camera een groot complex bouwt met huurappartementen. Dat gaat gepaard met veel gedoe.

De vrouw komt erachter dat Camera voornemens is om de oude panden te slopen en waarschuwt de buurt met pamfletten. Vervolgens staat Camera bijna dagelijks intimiderend bij haar op de stoep. Daar is ze zo klaar mee dat ze de rollen omdraait en richting het huis van Camera fietst. “Ik was gewoon nieuwsgierig waar hij woonde.”

Vroeg of laat zijn er problemen

Camera is niet thuis, maar weet al snel dat de Groningse bij zijn woning in de buurt was. Daar is hij niet van gediend. De vrouw wordt klemgereden op haar fiets. “Hij greep me vast en sloeg me op mijn wang. Daarna stapte hij in de auto en bleef hij me volgen terwijl ik wegfietste. Daar werd ik vrij paranoïde van.”

Bijna alle slachtoffers zien in Camera een vlotte jongeman met kennis van zaken. Maar zodra het op betalen aankomt, of als huurders achter hun recht aangaan, dan krijgen ze te maken met de nare kant. Waar Camera ook verschijnt, vroeg of laat ontstaan problemen waar de buurt, huurders of ondernemers de dupe van zijn.

Reactie van Camera

De problemen en overtredingen zijn legio. Van bouwen over erfgrens, intimideren, fysiek belagen, misleiden oplichten, bedreigen, chanteren tot afspraken niet nakomen. Daarbij richt Joshua zich niet alleen op het slachtoffer zelf, maar ook op de omgeving, op familie, vrienden en in sommige gevallen zelfs de werkgever.

Uiteraard heeft de krant Camera benaderd voor wederhoor, en dat hij heeft hij, zij het summier, gegeven. Komt er samenvattend op neer: “Ik herken mij niet in het geschetste beeld. Ik ben een goede verhuurder, die het beste voorheeft met zijn huurders en daarom kijk ik ook uit naar het nieuwe vergunningstelsel van de gemeente.

Lees hier het complete artikel van Dagblad van het Noorden: Dertig jaar oud, tientallen panden in bezit: wie is deze opvallend jonge pandjesbaas uit Groningen?

Psst, hier meer afleiding: