Just Meat: de ‘grootste slagerij van Noord-Nederland’ opent zaterdag in hartje Stad

Abu Ali, Maher (vriend van de familie met twee rechter handen), Kerar en Kamil

De gevel is prachtig en helemaal af. Binnen verraden de contouren dat het dondersmooi wordt. De vloer is geplaveid met grote licht-zwarte tegels. De muren dragen iets kleinere tegels, afwisselend in zwart en wit. De diepte van de zaak is enorm en wordt gevuld met lange koelvitrines. Maar er moet nog wel wat gebeuren voor de boel running is.

Toch is het einde in zicht. Vrijdag 23 juli gaat Just Meat open. “Dat mag ook wel na drie maanden verbouwen”, verzucht Kamil Nuweif. “We zijn bijna klaar. Dan hebben we ongeveer 200 vierkante meter verbouwd tot winkel en slagerij. Volgens de leverancier hebben wij de grootste zaak en sowieso de grootste koeltoonbank (dertien meter) van het Noorden. Het is nu tijd voor de laatste loodjes. De koelingen worden getest, de vriescel is gevuld en straks ligt het hier vol met vlees, specerijen, lekkernijen en worden verse broodjes verkocht.

Slagersfamilie

Kamil is 29 jaar geleden in Stad geboren. Aan de RUG heeft hij rechten gestudeerd en hij rondt nu zijn master af aan Universiteit van Amsterdam. “Dat is behoorlijk aanpoten samen met de verbouwing en het openen van de nieuwe zaak in Groningen.” Met het papiertje op zak wil hij sowieso rondkijken in de advocatuur, maar de kans is minstens zo groot dat hij fulltime slager wordt. Dat zit in het bloed. “Mijn vader, Abu Ali (53), is al 26 jaar slager. De afgelopen dertien jaar was hij dat bij Nazar aan het Boterdiep. Samen met hem en mijn broertje Kerar openen we deze zaak.”

Dat is een dappere zet, zo (hopelijk) aan het einde van de pandemie en in een tijdsgeest waarin vlees eten ter discussie staat. De impact op het milieu en klimaat is immers ongelooflijk groot. Maar Kamil ziet wat dat betreft juist kansen. “Dit wordt een eerlijke slagerij. We werken alleen met halalvlees, dat staat erg dichtbij biologisch. Je gaat hier geen kip vinden uit de legbatterij. Het gaat er bij halal om dat het dier een zo goed mogelijk leven heeft gehad en een zo pijn- en stressvrij mogelijke dood. Dus niet met duizenden in een stal en eindigen op de lopende band waar ze met een metalen pen in hun hoofd worden geëlektrocuteerd, maar met bewegingsruimte in de open lucht en slachten zonder dat de beesten doorhebben dat ze gedood worden.”

“Halal zorgt voor minder stress bij het dier en daardoor lekkerder vlees”

“Dat is voor de dieren echt prettiger dan op de lopende band naar de slacht gaan”, verzekert Kamil. “Dieren die aan de lopende band verdoofd en geslacht worden hebben allemaal een stresshormonen aangemaakt. Dat proef je terug in het vlees.”

Op internet zijn de meningen daarover verdeel. Volgens Hidde Boersma, wetenschapsjournalist en moleculair bioloog, produceert een gestrest dier adrenaline waardoor extra energie in de vorm van glucose in de spieren vrijkomt. “Die glucose wordt vervolgens omgezet in melkzuur dat de pH verlaagt. Als er tijdens de slacht te veel glucose naar melkzuur wordt omgezet, ontstaat er zogenaamd PSE-vlees (pale, soft en exudative: bleek, zacht en met vochtverlies). Is de glucose al eerder omgezet in melkzuur en is dit ook alweer afgevoerd, dan ontstaat er juist vlees met een te hoge pH: DFD-vlees, wat staat voor dark, firm en dry – donker, stevig en droog. Beide vleessoorten smaken slechter dan gewoon vlees.” Tegelijk blijkt uit onderzoek dat PSE- en DFD-vlees niet veel voorkomt in Nederland.

Vlees, Arabische specerijen en lekkernijen en Nederlandse broodjes

Terug naar Just Meat, de mooie zaak van de goedlachse en uiterst vriendelijke familie Nuweif. Behalve vlees van kippen, runderen, schapen, lammeren en konijnen, verkopen ze ook bijzondere lekkernijen en specerijen uit het Midden-Oosten en de Arabische wereld. “Kijk, hier dadels met walnoten en andere lekkere dingen, die komen uit Marokko”, vertelt Kamil enthousiast terwijl hij wijst naar rekken met potjes en zakken. “We hebben ook bijzondere kruidenmixen die je bijna nergens in het Noorden kunt halen.”

Maar het is niet alleen maar Oosters en Arabisch wat de klok slaat. In de hoek worden straks verse broodjes verkocht. En dan vooral oer-Nederlandse, zoals een broodje grillworst. Kamil: “We richten ons op iedereen, Stadjers en studenten. In Amsterdam zie je dat steeds meer mensen, van alle rangen en standen, bij halalslagerijen vlees halen. Het gaat om kwaliteit, service, de juiste papieren, eerlijk en vooral lekker vlees. Mijn vader heeft alle papieren en we zijn aangesloten bij de Koninklijke Slagervereniging.”

Belangrijke noot

Enfin, om de aarde een beetje leefbaar te houden is het verstandig om minder vlees te eten. Elke dag vlees is echt een decadente en Westerse luxe van de laatste decennia. Dus beter gewoon een paar dagen per week geen vlees en als je dan voor een sappige biefstuk, mals kippenpootje of vers broodje grillworst gaat, dan kun je beter ook goed en eerlijk vlees eten. Dat is echt beter dan zeven dagen plofkip op het bord. En dat kun dus, volgens de belofte, vanaf vrijdag bij Just Meat. Geen idee of het vlees echt zo goed is als de mannen beloven, maar als het een beetje in de buurt komt van hun vriendelijkheid, passie en de schoonheid van de zaak, dan moet dat goedkomen.

Volg ze op Insta of Facebook voor meer info. En oh ja, Just Meat zit halverwege de Nieuwe Ebbingestraat.


Psst, hier meer afleiding: