Kamers en Huurwoningen.nl dreigen met advocaat, maar we publiceren toch

Huurwoningen.nl 2 def

De wet is in Nederland heel duidelijk: je mag als website geen huurwoningen of kamers plaatsen en huurders geld laten betalen om daarop te reageren. Dat doen Huurwoningen.nl en Kamers.nl wel.

Gaat maar om twintig euro, maar toch, het mag niet. En juist dat lage bedrag maakt het heel geniepig. Want er is niemand die voor twintig euro lang gaat klagen, laat staan dat dat er een zonderling is die voor twintig euro naar de rechter stapt. De tijd en kosten die je kwijt bent zijn snel het tigvoudige van dat bedrag.

Gros van aanbod is verzonnen of gejat

Maar het allergemeenste van Huurwoningen.nl en Kamers.nl, met meer dan 75.000 volgers op Facebook een grote partij, is dat hun aanbod grotendeels nep is. Uit de dikke oplichtersduim gezogen. Huurders worden vanaf Facebook gelokt naar de websites met prachtige foto’s van huizen en kamers die niet verhuurd worden.

Volgens eigenaar Rogier Alkemade, die vanochtend eindelijk een keer de telefoon opnam, valt het wel mee. “Er is in Groningen één makelaar geweest waarvan wij inderdaad woningen op de site hadden staan, terwijl zij die niet zelf hebben geplaatst. Ook niet via het systeem waarin ze kunnen aanvinken wel of niet op Huurwoningen te komen.”

Groningse makelaars balen enorm

Dat systeem is de heilige graal waar de eigenaar zich achter verschuilt. Werkt zo: als makelaar kun je je woningen koppelen aan verschillende huizensites, zoals FUNDA. Verschillende partijen bieden een bundeling van sites aan, de makelaar hoeft dan alleen maar aan te vinken op welke hij wel en niet wil staan.

We hebben gesproken met Kamminga Makelaars, Feenstra Makelaars, Real Estate Consultancy, NTC Vastgoed, Noordelijke Verhuurmakelaar, Groningse Panden, Huisportaal, Rotsvast, Huisportaal, K&P, Quwest en Noordelijk WoningVastgoed en meer, al deze bedrijven staan met woningen op Huurwoningen.nl.

Slechts klein deel aanbod klopt

Maar geen van deze ondernemers heeft via een of ander systeem aangegeven dat hun objecten op Huurwoningen.nl of Kamers.nl mogen pronken. Laat staan dat ze zelf actief hun panden op de website hebben geplaatst. Inmiddels hebben we bijna veertig kamers en woningen gecontroleerd, slechts twee daarvan worden oprecht aangeboden.

De rest is allemaal gejat, van sites als Funda en Palarius, van de eigen websites van verhuurders, of erger: er wordt een bedrijf of telefoonnummer genoemd als verhurende partij, terwijl dat bedrijf niet bestaat en het nummer is verzonnen. Met dat neppe aanbod lokken Huurwoningen.nl en Kamers.nl heel veel mensen naar de sites.

Makkelijk knaken sprokkelen

Als je daar in contact wilt treden met de verhuurder, moet je twintig euro betalen. Pas dan krijg je de naam en het telefoonnummer van de verhuurder in beeld en kun je contact opnemen voor een bezichtiging, om er vervolgens achter te komen dat de woning, of verhuurder niet bestaat, al lang verhuurd is of onrechtmatig is geplaatst.

Nare en gemene handel. Niemand die voor twintig euro zich enorm bedrogen voelt of een zaak aanspant. Maar doe twintig euro keer vijfduizend zoekende huurders en je hebt een ton gepakt. Makkelijk verdienen, geen enkele dienst leveren, je aanbod bij elkaar ritselen of verzinnen en wanhopige woningzoekenden laten dokken.

Twintig euro down the drain

Op de klantenservice van Huurwoningen willen ze ons nog steeds niet te woord staan. “Wij gaan niet in discussie,” is telkens het resolute antwoord als we kenbaar maken over welke punten we vragen hebben. Daarna wordt steevast de telefoon opgehangen. Terwijl we ze graag een kans op weerwoord bieden. Ook op de nieuwe bevindingen.

Rogier is ook weer in de buk en cover-modus. Niet te bereiken. Leest berichtjes wel, maar reageert niet. Mailtjes met vragen blijven ook onbeantwoord. Totdat er aan het einde van de vrijdagmiddag ineens weer contact is. TreeHouse, het bedrijf achter Huurwoningen.nl en Kamers.nl wil reageren, maar wil daar een week de tijd voor.

Advocaat

Want ze moeten er met de advocaat naar kijken, dat duurt even. Zeven dagen minimaal om te vertellen wat je precies als bedrijf doet. Best lang. Te lang vinden wij. Edoch zijn we niet de beroerdste. Uit billijkheid hebben we voorgesteld dat ze maandag met de antwoorden en reacties kunnen komen, maar daar willen ze niet op ingaan.

“Wij laten ons niet onder druk zetten.” Prima, wij laten ons niet aan het lijntje houden. Komende week komt er dus allicht nog een update. Of een brief van de advocaat. Want “als jullie eerder publiceren dan…” Maar in ieder geval, opdat je het weet, die twintig euro voor Huurwoningen.nl of Kamers.nl kun je beter besteden aan een paar biertjes.

Psst, hier meer afleiding: