Kamervragen over dreigende uitzetting van Stadjers Nunë (9) en Davit (7). En terecht. Compleet inhumaan

De Tweede Kamerleden Don Ceder (Christen Unie) en Marieke Koekkoek (Volt) hebben Kamervragen gesteld over de dreigende uitzetting van Nunë ‘(9) en Davit (7) uit Groningen naar Armenië.

Ceder en Koekkoek vragen staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van van Justitie en Veiligheid om het besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te heroverwegen en de kinderen alsnog een verblijfsvergunning te geven.

Ook vragen zij om trieste gewijzigde familieomstandigheden mee te nemen in deze heroverweging. Op 2 april overleed immers hun Nederlandse ‘opa’ Siep Westra. Hij voerde een jarenlange strijd om Nunë en Davit in Nederland te houden.

Geboren in Groningen

De ouders van Nunë en Davit vluchtten in 2010 uit Armenië. Beide kinderen zijn in Nederland geboren en wonen hier al hun hele leven. Ze zijn zelfs nog nooit in Armenië geweest.javascript:void(0)

Het gezin woont al sinds juli 2012 in Groningen, op hetzelfde adres, en heeft hier zijn sociale leven. vloer komen.

Beroep op verruimde kinderpardonregeling

Nunë en Davit hebben in 2019 – na jarenlange procedures om hier te mogen blijven hebben – een beroep gedaan op de verruimde kinderpardonregeling. Enkele dagen voor kerst 2020 kregen de kinderen van de IND te horen dat ze Nederland uit moeten.

De IND geeft als voornaamste reden van afwijzing aan dat de ouders niet altijd ‘in beeld’ zijn geweest bij de IND en dat geen sprake is van een ‘groot sociaal netwerk’.

Dat is volgens ons overigens complete kolder. De kinderen hebben altijd op dezelfde school in Beijum gezeten, hebben daar de wereld aan vriendjes en vriendinnetjes, zijn actief in het verenigingsleven en worden omarmd door een liefdevolle Nederlandse familie die hen overal in bijstaat.

Petitie 22.500 keer getekend

De petitie om hen in Nederland te laten blijven is al ruim 22.500 keer getekend. Er zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig om het op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. De petitie kan hier ondertekend worden.

Psst, hier meer afleiding: