Kattendiep wordt ‘Ramblas’ van Stad: meer groen, terrassen, bankjes en speelruimte voor de kids

Het Gedempte Kattendiep kan nog een stuk groener en leefbaarder

Het is één van de speerpunten van het huidige gemeentebestuur en inmiddels ook een handelsmerk: het herwinnen van de openbare ruimte. Volgende stukjes Stad op die kruistocht zijn de uiteinden van het Gedempte Zuiderdiep.

De openbare ruimte van het pleintje nabij Academie Minerva en die van de zuidzijde van het Gedempte Kattendiep krijgen een facelift. Er komt meer ruimte voor groen, voetgangers en plek om te verblijven. Meer openbare zitplekken dus. Dat staat in een nieuw voorstel van het college van B&W aan de gemeenteraad.

Minder asfalt, meer gele steentjes

Bijna niet meer voor te stellen, maar vroegâh reden de bussen via de Munnekeholm en Astraat richting Westerhaven. Doordat die nu afbuigen naar het Emmaplein is er meer ruimte ontstaan voor voetgangers, fietsers en verblijf. Het asfalt gaat eruit en er komen kenmerkende gele steentjes voor in de plaats.

Fietsers die vanaf het Gedempte Zuiderdiep komen, worden straks eerder op de rijbaan geleid, waardoor er onder de bomen aan de noordzijde ruimte komt voor terrassen en een bredere stoep. Op het plein komt een groot plantvak met bijzondere zitelementen, die deels zijn gemaakt van de oude gele stenen uit de binnenstad. Het fietsparkeren wordt verplaatst naar de fietsvakken langs de zijkant van de school.

Stukje Ramblas in Grunn

Ook het Kattendiep krijgt een andere uitstraling. Als het aan het gemeentebestuur en ondernemers ligt een stukje Ramblas in Grunn. De terrassen krijgen een iets andere opstelling en rondom de terrassen en langs de busbaan komen groene plantvakken. Ook ontstaat er meer ruimte voor kinderen om te spelen en komen er openbare zitplekken.

Volgens wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is met beide projecten weer een stukje openbare ruimte herwonnen: “Waarmee de leefkwaliteit van de binnenstad weer een impuls krijgt en waardoor het prettiger verblijven wordt.” Wanneer de gemeenteraad in februari instemt met de plannen wordt in het voorjaar al begonnen met de transitie.

Psst, hier meer afleiding: