Kermesse bij Vindicat: ondanks corona zijn leden van plan dat (net als vannacht) groots te vieren

Kermesse een paar jaar geleden

Kermesse is een te gek feest. Drie dagen lang alleen maar zuipen en gekke kleren aantrekken, daar komt het op neer. Met normaal gesproken de Vindicat-mansion aan de Grote Markt als centrale spil. Maar dit jaar is corona. Daarom wordt Kermesse niet op het clubhuis gevierd. Maar wel in verschillende gewone Vindicathuizen, zoals afgelopen nacht toen de politie een eind maakte aan een Kermesse-feest met ongeveer honderd studenten.

Ook de komende nachten staan de nodige grote huisfeesten op het programma. Dat wordt steeds meer duidelijk afgaande de geruchten op straat, de koopdrift van Vindicaters en vertrouwelingen die zich bij ons melden. Zo hebben we zelfs adressen doorgekregen van Vindicathuizen waar komend weekend grote feesten met tientallen mensen worden georganiseerd. En van winkeliers begrijpen we dat leden al de hele week feestattributen kopen. Tijdens dat shoppen babbelen ze over de toffe en drukke feesten komend weekend, vertelt een verontruste winkelier.

“Loopt de spuigaten uit”

Via andere kanalen, rechtstreeks vanuit Vindicat en mensen daar direct omheen, ontvangen we vergelijkbare signalen. Zo mailt een student: “Ik begrijp heel goed dat ze willen feestvieren, dat wil ik namelijk ook het liefst, maar ik erger mij en vooral verbaas mij over deze plannen. Bij elke studentenvereniging zijn er mensen die de kantjes er vanaf lopen, maar in de Vindicathuizen loopt het de spuigaten uit.”

“Minimaal vijftig man morgen”

De mailer weet precies waar komend weekend gefeest gaat worden. “De adressen zijn bekend. En verder: kijk vooral naar huizen waar de ramen zijn afgeplakt en verklede lui rondlopen. Daarbinnen gebeurt het, met veel drank en andere middelen waardoor ik vrees dat het aantal besmettingen na dit weekend weer verder oploopt. Ik en vele anderen zijn klaar met deze acties omdat ze de gevolgen niet overzien. Iedere studentenvereniging doet zijn best, maar Vindicat lijkt poep te hebben.”

Andere bronnen binnen Vindicat weten ook precies om welke huizen het gaat. En om hoeveel feestgangers het gaat. “Minimaal vijftig man op dat adres en daar zeventig, kijk morgen maar. Dit kan echt niet en daarom mail ik jullie.”

Reactie Vindicat

Wessel Giezen, senatus rector van Vindicat, herkent de berichten die wij ontvangen. “Die signalen krijg ik ook. Ik sta in nauw contact met de politie om eventueel ondersteuning te bieden. Maar mijn rol vanuit de vereniging blijft lastig: ik kan moeilijk achter de voordeur kijken van huizen. Het is in ieder geval een hele lastige kwestie. Door bijeenkomsten met huisoudsten en tientallen mails proberen we het onder controle te houden.”

Verder geeft de Vindibaas (die niet te benijden is in deze tijd) aan dat het feest met honderd man, dat vannacht door de politie werd beëindigd, inderdaad in een huis van de vereniging was. Dat werpt de vraag op of de baas niet harder moet optreden en bijvoorbeeld huizen waar de maatregelen worden genegeerd moet royeren voor een bepaalde tijd.

“Ik heb geen slagkracht”

Wessel: “Dat hebben we wel besproken. Ik vind het alleen een heel lastig onderwerp; wat classificeer je bijvoorbeeld als huisfeest? Een bijeenkomst van meer dan drie mensen is in principe al een huisfeest, terwijl dit niet altijd uit de hand loopt. En wanneer ga je straffen? Als het in de media komt? Of als je er van hoort? Het blijft altijd een kwestie van van horen en zeggen. Daarnaast kan ik vanuit onze statuten alleen oordelen over zaken die op de sociëteit gebeuren. Hoe cru het ook klinkt, ik heb geen slagkracht als het niet op de sociëteit gebeurt. Daarom sta ik vanavond en morgenavond in nauw contact met de politie en heb ik aangespoord op meer controle.”

Psst, hier meer afleiding: