Kiek ’s eem. Dreghelden trekken meer dan honderd stinkende fietsen van de bodem van de gracht

Jan Duurt Dijkman en zijn maten hebben al bijna 100 oude fietsen uit ’t water gevist.

Hoppa! En weer een paar kilootjes ijzer, schoon aan de haak. Jan Duurt Dijkman en zijn maten hebben vandaag bijna 100 fietsen uit de diepen van Stad gevist. Dat deden ze in ’t kader van World Cleanup Day, een wereldwijze opruimactie. En ook een beetje als statement.

Op de brug voor het Groninger Museum ruikt het vandaag naar rotte vis. Wie erlangs loopt of fietst ziet al snel wat de oorzaak van de stank is: bijna 100 oude fietsen, die maanden – al dan niet jaren – op de bodem van de gracht hebben gelegen, liggen er op elkaar gestapeld.

Magneetvisser Jan Duurt Dijkman en zijn dregmaten hebben ze uit de gracht gevist. “We hebben dit met dreghaken gedaan, níet met magneten”, vertelt Dijkman. Hij sommeert: “Schrijf dat maar op. Met dreghaken, níet met magneten. Magneetvissen is namelijk verboden.” Is goedmienjong, Jan. Dan schrijven we dat precíes zo op, en niet anders.

Kiek ‘m gaon, Jan Duurt met z’n dreghaak.

Een combinatie van hobby en goodwill

Het verwijderen van fietsen uit de Groninger grachten is pure hobby voor Dijkman. Ze zijn vandaag al vanaf 10 uur bezig, en ze gaan door ’tot ze weggestuurd worden’. “Doordeweeks doen we dit ook, hoor”, vervolgt hij. “Het is een uit de hand gelopen hobby. Het is superleuk om te doen. Want naast fietsen vinden we ook allerlei bijzondere spullen. En verder is het een stukje goodwill. We maken de stad schoon.”

Statement: geef een vergunning voor magneetvissen

Daarom is de actie ook een beetje een statement. Magneetvissen is namelijk verboden. Daar werden Jan Duurt en zijn magneetvismatties een poos terug nog op gewezen door de gemeente, toen ze het ene na het andere explosief uit het water trokken. De mannen vinden het maar onzin en willen dat de gemeente een vergunning afgeeft: want ziehier wat voor goed werk ze verrichten. Een paar uur zwoegen en zweten en onze diepen zijn ijzervrij.

En ze gaan ver, deze Cleanup-toppers. In het water drijven twee mannen in duikpak, die de stinkende, roestende, met mosselen begroeide voorwerpen van de bodem aftrekken. Vrijwillig. Ik herhaal: vrijwillig!

Wat er uiteindelijk met al het oud-ijzerspul gebeurt? “We laden ’t in, en brengen ’t naar de oud-ijzerboer.”

Mafhelden in duikpak trekken de fietsen van de bodem.
Psst, hier meer afleiding: