Klaar met de rommel in de buurt? Adopteer een prullenbak

Het kan in de Stad een dikke teringbende zijn. Van bulten vuilnis bij volle ondergrondse containers tot hopen zwerfafval op spots waar bijvoorbeeld veel jongeren hangen. Tegen dat laatste kun je als buurtgenoot wat doen.

Dat kan door de jongeren aan te spreken op hun gedrag, maar dat werkt lang niet altijd. Dat ondervond ook Anna Span. De Groningse ergert zich al tijden aan de troep die hangjongeren voor haar huis achterlaten. “Nadat ik weer voor de zoveelste keer vroeg of ze hun troep op wilden ruimen, en dat ondanks de belofte niet gebeurde, was ik er helemaal klaar mee.”

Prullenbak to the rescue

Het grootste probleem van de hangplek is dat er geen prullenbak is. Dat zou het voor de jongeren een stuk makkelijker maken om hun zooi op te ruimen. Maar de gemeente heeft in al haar wijsheid tijdens de vorige crisis besloten om te bezuinigen op het aantal prullenbakken in de openbare ruimte. Maar het is wel mogelijk om een prullenbak te adopteren.

Sterker: als je vandaag het aanvraagformulier invult op de site van de gemeente is de kans groot dat ‘ie er morgen al hangt. Dat gebeurde bij Anna in ieder geval wel. Maar let op: de aanvrager wordt verantwoordelijk voor de prullenbak. Die krijgt de sleutel en wordt geacht dat ding regelmatig te legen. Daar moet je net zin in hebben, maar een beter milieu begint bij jezelf.

Klik hier voor meer info.