Dit aten de Gasunie-slechtvalken de laatste tijd: meer dan 20 duiven en een ijsvogel. “Geweldig nieuws”

Je kan de nestkast dag en nacht in de gaten houden op YouTube

De passie voor vogels spat er vanaf bij bioloog Klaas van Dijk, deskundige op het gebied van de ornithologie. Omdat de jongen in het slechtvalknest op de Gasunie geringd moesten worden kon hij een bijzonder onderzoek verrichten: het onderzoeken van prooiresten. Met verrassende uitkomsten.

“De slechtvalk doet het in Nederland, maar zeker in Groningen momenteel erg goed,” vertelt Klaas, die ooit afstudeerde aan de RUG. “En dat is geweldig nieuws. Het betekent dat de slechtvalken en de jongen jaar in jaar uit genoeg voedsel hebben om te overleven. Dat zegt wat over de stand van de natuur in Stad.”

IJsvogel niet de ideale prooi

Maar wat eet zo’n slechtvalk nou eigenlijk? Eind januari dit jaar werd de kast schoongemaakt en sindsdien verorberden de slechtvalken heel wat prooien. “Het is een variëteit, maar toch is het beestje ook weer selectief,” vervolgt de deskundige. “Onder de duiven bijvoorbeeld zitten bijna alleen maar postduiven. Dat betekent dat de slechtvalk nauwelijks tussen gebouwen jaagt, want anders hadden we wel meer stadsduiven teruggevonden.”

Een andere opvallende vondst in het rijtje dat de vogelkenner noemt in zijn twitterbericht is de ijsvogel. “Die hadden we nog niet eerder. Het is ook niet de ideale prooi. Dat zijn tureluurs, watersnippen en merels. Maar ijsvogels vind je overal in en rond Stad. Ze zijn alleen lastig te vinden. Het zou goed kunnen dat deze ’s nachts voorbij de Gasunie vloog en daarom het haasje is geworden.”

‘Er gaan ook dingen goed’

Belangrijkste voor Klaas is echter niet eens wat de slechtvalk eet, maar wel wat het grotere plaatje is. “Neem dat verhaal over stikstof. Het is er en het is een probleem. Maar er gaan ook dingen goed. En de terugkomst van de slechtvalk is daarvan een uitstekend voorbeeld. Hij staat aan de top van de voedselketen en eet andere vogels.”

Niet alleen in de stad Groningen, maar ook elders keert de slechtvalk terug. “Op Rottumerplaat, een ander mooi stukje Groningen, broedt het beest zelfs op de grond. Dat was honderd jaar geleden voor het laatst. Daarna hebben wij de slechtvalk deels uitgeroeid, onder meer door zware natuurvervuiling.”

Jongen sinds 2016

Tot slot wil de bioloog nog een belangrijke boodschap meegeven aan de Stadjers: “Je hoeft voor natuur niet altijd naar de Waddeneilanden. Het is ook gewoon hier, midden in de stad. Natuurlijk hebben we het een handje geholpen door nestkasten op te hangen, maar we krijgen er enorm veel informatie voor terug.”

In maart 2016 vestigde zich voor het eerst een koppeltje slechtvalken in de nestkast van het Gasunie-hoofdkantoor in Groningen. In 2016 mochten we vier jonge slechtvalkjes verwelkomen. In 2017 kropen er drie jongen uit het ei, in 2018 twee en in 2019, 2020 en 2021 waren er vier jongen (bron: Gasunie).

Psst, hier meer afleiding: