Kleine aardbeving pal onder de Oosterpoort, bodem al langer erg onrustig

Oosterpoort – foto van Spot Groningen

De Groninger bodem is al weken erg onrustig. Meerdere redelijk pittige bevings (2.0 op de Schaal van Richter) hebben het Ommeland getroffen en zojuist was Stad aan de beurt.

Gelukkig was het maar een lichte beving met 0,9 op de Schaal van Richter. Die schaal zegt in Groningen op zich niet zoveel, omdat die de kracht in de kern van de beving meet. Bevings in Grunn zijn op drie kilometer diepte, in de rest van de wereld op tien kilometer diepte. Gevolg is dat een beving van 3,5 op de Schaal van Richter hier veel heftiger aan het oppervlak is dan een vergelijkbare elders. Maar dat terzijde, 0,9 is ook in Groningen een kleintje.

Zorgwekkende trend

Amper waarneembaar zelfs. In ieder geval niet met de eigen zintuigen. Meters slaan wel aan. Het is niet goed voor de fundering van panden en infrastructuur boven en onder de grond, maar 0,9 kunnen we laaien. Ook al vindt volgens de coördinaten precies onder de Oosterpoort plaats. Zorgwekkender is de hoge frequente van aardbevingen in Stad en Ommeland de laatste weken.

https://www.facebook.com/houdgroningenovereind/photos/a.613570165326184/3928110790538755/
Psst, hier meer afleiding: