Klokkenluider NAM: “bang dat een school instort”

NAM

Vanavond was de bijeenkomst voor Stadjers over aardbevingen in de Euroborg. Niet georganiseerd door de NAM, niet door de gemeente, maar door een aantal commerciële partijen.

Een nette avond, met rustige mensen en slechts her en der wat commotie, totdat een oud-expert van de NAM de microfoon grijpt. “Ik maak me zorgen over de veiligheid in de provincie.”

Voor de NAM telt maar één ding

“De NAM boeit maar één ding en dat is geld. Ze willen zo weinig mogelijk uitgeven.” Maar het blijft niet bij alleen materiële schade. “Ik ben bang dat er binnenkort, in maart ofzo, een school instort. In Bedum bijvoorbeeld. Dat klinkt misschien overdreven, maar dat is wel wat ik verwacht.”

NAM aardbeving Groningen

De oud-medewerker van de NAM geeft aan dat hij om die reden zeer recentelijk ontslag heeft genomen. De waarheid mocht niet naar buiten worden gebracht. Hij zat daar voor de veiligheid van mensen, maar die komt, volgens hem, juist door het handelen van de NAM in het geding. “Gemeenten, NAM, de provincie, maar ook Den Haag, ze weten veel te weinig van aardbevingen, ze moeten veel harder ingrijpen om de bevolking te beschermen.”

Wordt vervolgd!

“Ik ben voor mijn opleiding in Griekenland geweest. Daar komen veel meer aardbevingen voor. Maar Nederland is doof voor de expertise daar. In Nederland weten we net zo veel over aardbevingen, als Grieken weten over dijken. Politici willen niet luisteren.”

Nadat hij zijn uitspraken in de zaal heeft gedaan, schrikt hij van de media die bovenop hem duikt. Trouw, Volkskrant, NOS, DvhN, RTVNoord, Gezinsbode, Sikkom, iedereen hijgt in zijn nek.  Interviewen wil hij (nog) niet. Hij klapte onbewust, gevoerd door emotie, een beetje uit de school.

Wel is de afspraak gemaakt tussen de klokkenluider en Sikkom om op zeer korte termijn om tafel te gaan. Verder gaan Yournalism en Sikkom een crowdfundingcampagne opzetten om de risico’s voor aardbevingen eens echt goed in beeld te krijgen. Morgen komt er nog een filmpje van de van de avond online.

 

Psst, hier meer afleiding: