Knorretje en vriendjes to the rescue om berenklauw op het Zerniketerrein te bestrijden

Varkentjes op het Zernike. Ze moeten de berenklauw op het terrein opeten met wortel en al. Zo moet op een natuurlijk wijze voorkomen worden dat de plant verder woekert. Ze hebben het reuze naar hun zin. Foto: Nienke Maat

Varkens wroeten de komende maanden rond op Campus Zernike in Groningen. Ze zijn het schattige geheime wapen van Cathy Hermans tegen de oprukkende en giftige berenklauw.

“Knorretje, Knorretje!’’ Hermans schudt even flink met de voederemmer die ze bij zich heeft. Ze staat bij een veldje vlak achter Parkeerplaats 3, waar sinds dinsdag vier varkentjes rondlopen. Alleen ze telt er maar drie. “Vanochtend was er ook al eentje ontsnapt.’’

Knorretje heeft geen last van het gif

En dan komt Knorretje – zijn naam luidruchtig eer aan doende – aanstormen vanuit de slootwal waar de berenklauw manshoog de lucht insteekt. Wie de plant aanraakt, zal het berouwen: het laat een giftige stof los die ernstige verwondingen veroorzaakt.

Het is voor deze plant dat Knorretje en zijn collega’s het team van Hermans sinds kort versterken. Zij hebben namelijk geen last van het gif. Het idee is dat zij gaan wroeten in de aarde, de plant én wortels opeten en dat zo voorkomen wordt dat de plant verder woekert en daarbij andere planten verdringt.

50.000 zaden

Dat lukt goed. Want de varkens vreten de berenklauwen met huid en haar, of beter gesteld: met stengel en wortel op. Juist daardoor zijn het goede bestrijders van de woekerplant. Een beetje berenklauw heeft 50.000 zaden en als ze normaal gemaaid worden, dan komen die zaden gewoon op de grond en groeien er binnen no time nieuwe berenklauwen. Maar Knorretje vreet naast de wortels ook al die zaden op.

Door Luuk Sporel – Lees meer op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: