Kogel door de kerk: einde van het ballonnetjestijdperk in uitgaansgebied Groningen

Uitgaan gebeurt al een tijdje niet meer in Stad en daarmee zijn de ballonnetjes ook uit het straatbeeld verdwenen. Maar ook wanneer het nachtleven straks weer los kan, is het ballonnetjesbeleid heel anders dan voorheen.

De gemeente gaat het gebruik van lachgas op straat namelijk verbieden. Dat maakte burgemeester Koen Schuiling woensdagmiddag bekend. Zowel in de avond als ’s nachts – tussen 21:00 en 09:00. Vanaf welke datum het verbod precies ingaat, staat nog niet vast, maar sowieso zodra de Groninger nacht weer los mag na de lockdown.

Overlast

Goeie zaak? Daar zijn de meningen vast over verdeeld. Tegenstanders van het verbod vinden het een onschuldig middel dat juist bijdraagt aan een leuke uitgaansnacht. En waarom überhaupt een legaal middel verbieden? Lachgas valt nu (nog) gewoon onder de Warenwet en niet onder de Opiumwet.

Voorstanders van het verbod ergeren zich vooral aan de rotzooi – na elke uitgaansavond ligt de Poele steevast bezaaid met tientallen ballonnen en patronen. Ook wijzen zij op de risicobeoordeling uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waaruit blijkt dat recreatief gebruik van het middel schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid. Een algeheel landelijk verbod staat daarom ook al langer op de planning.

Groningen

Maar goed, daar wacht de burgemeester van Stad niet op. Want hoewel een gemeente algeheel gebruik niet kan verbieden – dat moet via de Opiumwet -is er wel een mogelijkheid dit via een Algemene Plaatselijke Verordening te regelen. En dat is precies wat er nu gaat gebeuren.

Het einde van het lachgastijdperk in 050, goeie zaak of jammer? Laat het weten in de comments op facebook.

Psst, hier meer afleiding: