Kolonisten van Catan is niet gezwicht voor klagers, maar voor wereldwijde commercie

Catan

“De fabrikant van het populaire bordspel Kolonisten van Catan heeft – in alle stilte – de naam van het spel veranderd in Catan. Want: ‘het woordje kolonisten heeft een nare bijsmaak’”, met deze woorden opent het AD het artikel waarin gesteld wordt Kolonisten van Catan niet meer mag.

Het bericht, dat twee dagen geleden is gepubliceerd, wordt snel gedeeld door andere media en verontwaardigd Nederland spuwt massaal gal. Het is het zoveelste signaal dat we alles weggeven wat ons lief is, waar voor gevochten is en waar de multiculturele samenleving Godverdomme van moet afblijven! Eerst de negerzoen, toen Zwarte Piet en nu een onschuldig spel, wtf.

Catan sinds 2014

Maar wat blijkt: de naamswijziging is helemaal niet doorgevoerd vanwege de reden die AD opvoert. Vandaag is uitgever 999 Games met een persverklaring gekomen, waarin ze uitleggen waarom ‘Kolonisten van’ geschrapt is uit de officiële naam. De naamswijziging, die al in 2014 is doorgevoerd, komt uit de koker van de auteur en hoofduitgever van het retepopulaire bordspel.

Catan is namelijk een wereldwijd merk geworden, met een complete productlijn die overal wordt verkocht. Om de internationale markt duidelijker te bedienen, is de naam gewijzigd. “Om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen ontstond er behoefte aan een internationaal uniforme merknaam. Deze naam is “Catan” geworden en sinds 2014 wereldwijd verplicht toegepast.”

Ga het gesprek aan ( comments)