Komt er een verbod op BBQ’s in het Noorderplantsoen? En wat te doen met de aso’s?

Slager uit de Oude Kijk in ’t Jatstraat is er ook

Lekker dikdakken ien de stadstoene. Want dat is het Noorderplantsoen toch wel een beetje. De tuin van zo ongeveer iedere Stadjer. Maar het is ook de plek van bloempjes, bijtjes en boompjes. En een plantsoen waaromheen mensen zoals jij en ik wonen. Hoe daar mee om te gaan? Het is een pittig vraagstuk voor de dames en heren in de Groningse gemeenteraad. Een verbod op barbecue├źn is wellicht een optie.

Daarom stelt de fractie van de ChristenUnie (CU) vanmiddag vragen aan het college van B&W tijdens het Politiek Vragenuur. Niet omdat ze van alles willen verbieden, maar wel omdat de balans zoek is. “Helaas zien we dat op drukbezochte locaties in de stad de laatste tijd veel overlast wordt veroorzaakt. Zo hebben buurtbewoners veel last van geluidsoverlast, doen mensen bij gebrek aan een openbaar toilet hun behoeften in de omgeving en zien de locaties er na een drukke dag uit als een vuilnisbelt,” laat de partij ons weten.

Dikke middelvinger

En met name dat laatste is helaas een An Inconvenient Truth. Een deel van de bezoekers van het plantsoen, maar ook het Stadspark en -strand steekt een dikke middelvinger op naar bewoners, flora en fauna. De situatie plaatst de fractie van CU voor een dilemma: hoe meer de drukbezochte locaties worden gefaciliteerd (bijvoorbeeld met extra openbare toiletten), hoe meer mensen deze plekken zullen opzoeken. En de fractie wil juist de drukte wat meer verspreiden, bijvoorbeeld ook naar kleinere parken. De overlast is echter zodanig, dat er volgens de gemeenteraadsfractie oplossingen moeten komen.

Wellicht is een centrale plek om te barbecue├źn een oplossing, maar met de huidige drukte lijkt dat een long shot. Heb jij een oplossing voor de overlast? Deel het in de comments. En oh ja. Chill je ergens in Stad met een blik lauw bier en ’n metworst? Ruim je shit op. Anders bellen we je moeder.

Psst, hier meer afleiding: