Nemo wordt nationale beroemdheid – Koning van de Vismarkt op tv

nemo

Ken je Nemo? Het harige kattenbeest is de koning der katers en eindbaas van de Vismarkt. Hij is bij iedereen geliefd en komt binnenkort zelfs op nationale televisie. Allemaal kijken!

Ongeveer drie jaar al, zo lang paradeert de koning van de betonnen jungle in hartje Groningen. Soms chillend op de toonbank van een winkel, beetje spinnen en een tukkie doen, de andere dag wild knorrend rondhangen bij de viskraam. Er zijn zelfs dagen dat ´ie het voorbijtrekkende volk vanuit een boom observeert. Nemo vindt het allemaal wel prima.

Foto: Liatelier, Vismarkt

De avonturen van Nemo

Nee, het leven van de eigenzinnige kater is niet saai. Integendeel. De viervoeter is enkele jaren oud, maar heeft al meer levenservaring dan de gemiddelde KEI-student. Zo is hij ooit uit de trein naar Zwolle geplukt en heeft ‘ie menig Groningse studentenkamer, winkel en restaurant van binnen gezien. Maar hoe weten we dit allemaal? Simpel: Nemo heeft een eigen Facebookpagina.

Die is opgezet door  voormalig baasje Suzanne Smit. Eerder droeg Nemo een halsbandje met kokertje om zijn nek, daarin een briefje met Suzannes telefoonnummer. Slecht plan. Zijn drang naar avontuur leverde meerdere telefoontjes per dag op, van winkeleigenaren tot bezorgde studenten. Beter is een briefje met een link naar z’n pagina.

Zo kunnen zijn aanbidders mooi een fotootje met hem schieten en het delen op Facebook. Bovendien weten ze direct dat het heel normaal is dat er ineens een rooie kater in hun bed ligt te ronken. Don’t worry, gaat vanzelf weer weg. Wanneer hij dat wil, dat dan weer wel.

Inmiddels is Suzanne verhuisd. En na lang wikken en wegen, Nemo weghalen bij de Vismarkt, of laten adopteren door iemand anders, is besloten voor het tweede. Hilde en Emil van Liatelier aan de Vismarkt kregen een ‘offer they couldn’t refuse‘. Zodoende hoefde de koning zijn koninkrijk niet te verlaten. Tot grote vreugde van zijn vele vrienden en vriendinnen.

Tv-ster

Ieder heeft zo z’n eigen Nemoverhaal. Vooral regelmatige bezoekers van de Vismarkt, maar ook de wijken buiten het centrum zijn geen onbekend terrein voor de nieuwsgierige spinner. Het programma Geloof en een Hoop Liefde heeft een poging gedaan enkele verhalen vast te leggen op camera.

Ze zochten contact met de eigenaresse en waggelden een dag achter de koppige kater aan. “Dat was niet makkelijk”, zegt Hilde. “Dus we hebben de deur dicht gehouden tot ze er waren en ze zijn buiten al begonnen met filmen. Toen hebben ze hem gevolgd in z’n ochtendritueel. Dat is gewoon een hele leuke.”

Donderdag 23 november

Geloof en een Hoop Liefde wordt twee keer uitgezonden op donderdag 23 november. Om 15:20 en 17:50 op npo2. En anders gewoon terugkijken op het interweb.

Of het een lang item wordt, valt te betwijfelen. Het blijkt namelijk erg lastig om een dier te regisseren en te filmen. Helemaal zo’n eigenzinnige als Nemo. Toch hopen we dat heel Nederland tijdens de uitzending kan zien hoe belangrijk hij voor Groningen is. De hele binnenstad is een beetje van hem, en hij is een beetje van iedereen.

Ken je Nemo, of heb je een leuk verhaal over hem? Deel in de comments op Facebook!

Alle foto’s zijn met toestemming geleend van Nemo’s Facebookpagina.