Koningsnacht in Stad: Don, Ad, regen, bier en smoor – video

Regen, natte wind, natte sneeuw, af en toe droog tussen de buien door, code oranje, ellende, kloten, zo zou koningsnacht worden in Stad. En zo is koningsnacht uiteindelijk ook bijna geworden. Bijna. Maar niet helemaal, Stad blijft Stad en ontwaakt en verrast pas na 01:00 uur.

Koningsnacht begint als deceptie. Vreemd, want die zit meestal in de staart, maar nu niet. Heel veel regen, dikke druppen en ook nog hagel. Gevolg: een veel te lege binnenstad om 21:00 uur. Om 22:00 uur. Om 23:00 uur Klagende ondernemers, zoals de patat- en loempiabakkers op de Vismarkt. En The Cool Quest moet een feestje bouwen op de desolate Vismarkt.

NIels Knelis koningsnacht

Vismarkt op koningsavond – foto door Knelis

Uurwerker en Pintelier

Best een rare gewaarwording. Normaal kun je om 22:00 uur over de hoofden lopen, nu niet. Het is rustiger dan op een normale stapavond. Her en der plukjes mensen onder een overkapping, maar de pleinen zijn verlaten. Grote Markt, Vismarkt, Poeleplein en Kromme Elleboog. Ze hebben allemaal last van de regen.

Het feest van de Uurwerker en Pintelier is het enige buitenevenement dat baat heeft van de regen. Beide kroegen hebben het pleintje volgezet met tenten. Lekker droog. Dj erbij en het feest is klaar. Zo simpel is het niet voor iedere koningsnachtondernemer. Een overkapping is iets wat de mensen van Rock ’n Rolla bijvoorbeeld niet kunnen fixen.

koningsavond

Rock ’n Rolla

Rock ’n Rolla rockt al een paar jaar aan de gracht achter Minerva. Daalders plekje, mits het goed weer is. Nu is het geen doen. Wind en regen hebben te veel vat op het terrein. “We hebben wel aan een groot tentdoek gedacht, maar er hoeft maar één windvlaag vanaf de gracht te komen en we hebben ellende,” sombert de organisatie. Even later wordt besloten om de boel in te pakken.

Over en sluit. Niet alleen voor koningsnacht, ook voor koningsdag. Normaal gaat Rock ’n Rolla al om 08:00 uur los om de vrijmarktbezoekers te voorzien van een bakje pleur en een vleugje muziek. Nu niet. De voorspellingen zijn barbaars. Horrorlente des doods met hagelstenen zo groot als hagelstenen. Geen doen. Dag investering.

koningsavond

Dries was ook in stad

En ineens is het druk

Vlak voor Rock ’n Rolla de deuren sluit, zijn wij al vertrokken naar de kroeg. Omdat koningsavond in het water is gevallen, zetten we het op een zuipen. Werken hoeven we toch niet meer. Niemand op straat. Geen ziel om te interviewen. Alleen maar regen en dat is niet best voor de apparatuur.

Wrong, vergissing, als we rond 01:30 uur de kroeg uitstrompelen is het druk op straat. Ouderwets over de hoofden lopen. Rijen voor de kroegen. Overal oranje en dronken mensen. Genoeg materiaal om viraal te gaan, maar helaas. De cameraman is te smoor om te filmen. Ik ben te zat om verstaanbaar een vraag te stellen.

En oh ja, mevrouw die we tegenkwamen in de Pintelier en die onze camera’s zo interessant vond: wij zijn niet Don en Ad en waren ook niet op zoek naar iemand voor een interacial gangbang. Dat was een grapje.

Door Lesley Pietens en Willem Groeneveld – videomontage door Nick Coenraad

koningsnacht
koningsnacht Groningen

Psst, hier meer afleiding: