Koolmeesjes nestelen in fietstas in fietsenhok – video

“Ssssst, voorzichtig Willem!,” maant een collega mij als ik het fietsenhok vorige week wil enteren. “Zie je die oude fiets? In de fietstas zit een nestje koolmeesjes.”

Samen blijven we door de tralies van het fietsenhok een tijdje staren naar de oude stalen ros. De fiets staat er al maanden. Twee lekke banden en de spaken worden door roest bij elkaar gehouden. Om de bagagedrager hangt een vunzige oude fietstas.

Koolmeesjes claimen oude fiets

Niemand weet van wie de fiets is en nu is hij geclaimd door een familie koolmeesjes. Terwijl wij staan te kijken, fladdert pappa koolmees heen en weer met attributen voor het nestje. Stokjes en dat soort werk. “We moeten ze beschermen,” oppert de collega. “Ik loop dadelijk naar de facilitaire man om het te regelen.”

Koolmeesjes

Aan het einde van de dag is de oude barrel afgezet met linten. Zodat het prille gezin in alle rust kan broeden op de eieren. Nu, een week later, is de gezinsuitbreiding een feit. Zodra je het kantoor verlaat en richting fietsenhok loopt, hoor je het gepiep.

Papa regelt het wel

Papa vliegt weer vreselijk actief op en neer. Nu niet met bouwmaterialen voor het nest. Maar met wormpjes en andere delicatessen. Schichtig is hij wel. Zodra iemand in de buurt is, laat hij de fietstas met rust en vliegt hij nonchelant door het fietsenhol.

Als de rust is teruggekeerd, komt hij steeds dichterbij de ingang van het nestje. Springend, vliegend van zadel naar zadel, van stuur naar stuur, tot hij uiteindelijk op de fietstas is geland. Nog één keer snel om zich heen kijken en hij floept naar binnen om zijn kroost te verwennen.

Door: Willem Groeneveld

koolmeesjes

 

Psst, hier meer afleiding: