Koop juist in de lockdown vooral lokaal. De ondernemers die Stad kleur geven hebben dat hard nodig

corona maatregelen economie
Lege binnenstad dankzij de lockdown

Potdomme, volkomen kloten en nog veel meer straffe woorden zijn van toepassing op de nieuwe lockdown. Is voor iedereen fucked, maar vooral voor winkeliers en horeca-uitbaters. Die kunnen hun toko weer sluiten en zijn opnieuw overgeleverd aan (vaak niet toereikende) steunpakketten. Een hard gelag voor al die winkels, kroegen en restaurants die Groningen haar unieke smoel geven.

Het spaargeld van veel ondernemers is in rook opgegaan tijdens de vorige lockdowns. Er zijn weliswaar enorme steunpakketten, kom daar maar eens aan in Italië, Spanje of Engeland, maar die zijn vaak net voldoende om de toko overeind en personeel aan het werk te houden. De winst, waar de ondernemer zelf doorgaans van moet leven, is er niet meer. Dat betekent dus sappelen. Hopen op betere tijden. Kop d’r veur en vooral elk duppie omdraaien.

Online bestellen

Gelukkig kunnen we nog wel online bestellen. Dus de economie ligt niet volledig op zijn gat en kerstcadeaus voor de familie en zo kunnen gewoon geregeld worden. Veel mensen kiezen voor het online shoppen automatisch voor de grote en bekende namen als Bol, Zalando, Amazon enzovoort. Begrijpelijk. Daarvan is bekend dat ze goed zijn in bezorgen en een groot assortiment online hebben. Maar het is ook de doodsteek voor de lokale ondernemer.

De pandemie is straks over. Er komt in ieder geval weer een einde aan de lockdown. Om te voorkomen dat tegen die tijd de detailhandel en horeca in Groningen is overleden en de straten macaber leeg ogen, is het van groot belang om juist nu lokaal te kopen. Van oorbellen tot schoenen, van broeken tot boeken. Er zijn zoveel leuke winkeltjes, barretjes en restaurants in Stad en die moeten we behouden om te voorkomen dat Grunn haar unieke smoel verliest.

Koop lokaal!

Veel van die ondernemers hebben de krachten gebundeld op WarenhuisGroningen.nl. Dat is een grote webshop geworden voor al die bedrijven. Maar niet iedereen doet daaraan mee. Dus heb je een specifiek boetiekje lief? Snuister je graag bij die ene boekhandel? Loop je de deur normaalgesproken plat bij die mooie Groningse schoenenzaak? Blijf dat doen, maar nu digitaal. De ondernemers en Stad zullen je dankbaar zijn.

Dat geldt ook voor de vele restaurants en kroegen die het zwaar hebben. Je kunt je drank inslaan bij de landelijke slijter of je kerstmaal kopen bij de supermarkt, maar je kunt ook een menubox voor thuis bestellen die is samengesteld door de chef van je favoriete restaurant. Of bij de stamkroeg de sterke drank en lading bier halen voor de feestdagen, veel kroegen hebben namelijk mooie aanbiedins om de gast en zichzelf door de barre winter te loodsen.

Klik hier voor een goed overzicht van alle kerstmogelijkheden bij restaurants in Stad.

Psst, hier meer afleiding: