Video | Kop d’r veur

In een tijd dat er veel wordt gevraagd van ons allen, komen Colin Mooijman en kornuiten met een opbeurende boodschap: kop d’r veur. Nou ja, in iets uitgebreidere bewoordingen dan.

En ook niet mis: de gelikte beelden, toffe muziek, drone shots en algehele vibe van de korte film. Ja toch? Niet dan? Zeker wel. Helemaal als je bedenkt dat de video tot stand is gekomen terwijl de zes makers, Colin Mooijman, Marjon de Rooy, Renger Koning, Vincent Lublink en Jonas en Bo van der Vlugt, ieder vanuit hun eigen casa werkten. Nice heur.

Waarom?

Maar hoezo precies deze video droppen? Dat kunnen ze zelf beter uitleggen:

We zien jullie, lieve medemens. We zien hoe jullie na een lange nacht je dienst overdragen aan je collega, we zien hoe de ene ploeg vakkenvullers de andere ploeg overneemt, we zien hoe de chauffeurs stug door blijven rijden om alle supermarkten te bevoorraden, hoe sommige leerkrachten op afstand nog klaarstaan voor hun leerlingen.

We zien jou ook. Jij die nu ineens thuis probeert te werken terwijl je kinderen er ook zijn. Jij die niet meer naar buiten mag omdat je wordt gezien als “kwetsbaar,” jij die je kinderfeestje af moet zeggen en niet écht meer buiten kan spelen.

Wij zijn jou. Jij bent ons. Dit zijn wij. Wij allemaal op dit moment. Verbonden door dit virus. We horen elkaars wil om positief te zijn, maar soms sijpelt de angst er toch doorheen. Wat beleven we een gekke tijd met elkaar. Samen.

Samenwerken zonder elkaar te ontmoeten

“En toen was daar die zaterdagochtend 22 maart. We zagen een filmpje over het coronavirus en Rotterdam. Een filmpje over moed houden. Het was indrukwekkend en we wisten het direct. Dit heeft Groningen ook nodig.

De handen werden ineengeslagen zonder besmettingsrisico. We hadden facetime, we belden, we spraken berichtjes in en waren de hele dag met elkaar in één groot creatief proces. Teksten werden geschreven, beelden werden uitgezocht en de muziek werd gemaakt. Samenwerken. Samen werken. Samen.

Met als resultaat dit gedicht geschreven en gebracht door Colin Mooijman. Voor jullie, lieve medemens. Laten we dit een periode maken waar we later hopelijk in goede gezondheid op terug kunnen kijken met een gevoel van trots. Trots op de mentaliteit die we getoond hebben.”

Wat kun je doen?

Doe boodschappen voor je oudere buurman, stuur een kaartje naar je vriendin die ver weg woont, zet een bos bloemen voor de deur bij het bejaardentehuis bij jou in de buurt, glimlach naar de mensen in de supermarkt, stuur je collega bemoedigende woorden als je weet dat hij of zij ook thuis werkt met kinderen om zich heen en deel dit filmpje.

Deel het voor diegene die het even moeten horen. Kop d’r veur, Groningen.”