Kraantje Pappie mist 050 en doet ode aan Stad in nieuwe track ‘Lil Craney’

Kraantje Pappie heeft een nieuwe track uitgebracht: Lil Craney. De plaat, die gisteren is gedropt op YouTube, is al meer dan 105.000 keer bekeken en is naast een ode aan Groningen een compliment aan zichzelf. 

De clip is volledig opgenomen in Groningen. De Vismarkt komt komt voorbij, de Grote Markt shinet, de Kromme Elleboog krijgt een paar seconden roem, d’Olle Grieze is volop in beeld en ondertussen rapt Kraantje over Mr. Mofongo, Shooters en de Pintelier.

Lofzang en veer in eigen reet

Volgens Kraan zit er een duidelijke reden achter zoveel Groningen in Lil Craney. “Het is een lofzang aan de stad en stiekem een veer in mijn eigen reet. Crane 3, mijn vorige album, is zo hard gegaan dat ik steeds minder vaak in Groningen was.”

Vrienden beginnen Kraan te missen, andersom mist Alex (de echte naam van Kraantje) door het vele touren de stad waar hij sinds zijn puberteit woont en die hem heeft gevormd. “Bekenden zeiden tegen me: we zien je overal, maar niet meer in de kroeg.”

Trots van de stad mienjong

“Aan de cijfers kun je zien dat het goed gaat, maar die zeggen lang niet alles. Doordat steeds meer Groningers tegen me zeiden dat ze me nooit meer in het echt zagen, besefte ik pas hoe goed het eigenlijk ging. De Martinitoren heb ik afgelopen jaar amper gezien.”

Vandaar dat de nieuwe track opent met: “Hey Lil Craney, hoe gaat het nu? Ik heb je al een poos niet gezien in de stad, mienjong. En opeens is het: hoe gaan de zaken nu? Ik heb je gezegd je bent de trots van de stad, mienjong.” De trots van de stad…

Foto gemaakt door Ali Mousavi

Mofongo, Shooters en Pintelier

Dat is nogal een titel, maar in het geval van Kraan gaat die wel op. Weinig Stadjers zijn zo succesvol als hij op dit moment. Dat heeft een keerzijde: geen pintje meer in De Pintelier, geen hapje meer in Mofongo, geen borrel in de Shooters, noch een jointje met vrienden.

Maar Crane is weer back now. De komende drie weken is hij sowieso in Stad. Even tijd om bij te praten en om het beeld van de Martinitoren weer op zijn netvlies te branden. Die moet hij straks weer missen als hij aan de slag gaat met zijn nieuwe album Daddy.

Nieuwe tour

Bij een nieuw album hoort een verse tour. En het succes van de vorige tour, met het optreden in de uitverkochte Oosterpoort als absoluut hoogtepunt, smaakt naar meer. Eind dit jaar gaat de hij daarom op tournee voor zijn nieuwe album, waarvan Lil Craney de eerste hit is.

Uiteraard komt 050 weer aan de beurt. Kan niet anders. Kraan is met zijn optreden op 9 maart in Oosterpoort de eerste Stadjer die de grote zaal uitverkoopt. Groningen <3 Kraantje. Dat blijkt ook bij de bekendmaking van zijn nieuwe optreden op 20 december in Stad.

Oosterpoort binnen zestien uur uitverkocht

Binnen zestien uur zijn alle tickets verpatst. Reden om nog een extra show te doen in het Groningse muziekpaleis op 22 december. En ook die kaartverkoop gaat hard. “Als je daar bij wilt zijn, moet je nu een kaartje gaan kopen, anders ben je te laat”, waarschuwt Kraan.

Neem van ons aan: daar wil je bij zijn. Dat heeft het optreden eerder deze maand wel geleerd. Voor de mensen die erbij waren is geen uitleg nodig, voor de lui die er niet bij waren, is geen uitleg mogelijk. Kraantje rockt en rapt de pannen van Oosterpoort af.

Kraantje Pappie

Kraantje Pappie in uitzinnige Oosterpoort – foto gemaakt door Ali Mousavi

Groningen de koningen

Niet alleen de bezoekers genieten van het optreden. Alex zelf blikt er ook met veel genoegen op terug. “Het was echt superleuk en er waren ongelooflijk veel mensen.” Bijna jammer dat het nog driekwart jaar duurt voor de geliefden elkaar weer innig in de armen sluiten.

Want Groningen houdt van Kraantje, andersom klopt het hart net zo snel. Dat blijkt als we spreken over welke band hij heeft met 050 en waarom hij zich niet vestigt in de Randstad. Wat vanuit logistiek oogpunt, met zoveel werk in België en Nederland, logisch zou zijn.

“Mijn stad”

Maar dat is voor Kraan geen optie meer. “Ik ben hier op mijn twaalfde gekomen. Ik heb gepuberd in Groningen en de stad heeft mij gevormd. Mijn eerste biertje heb ik hier gedronken, mijn eerste zoen was in Groningen, alles wat ik voor het eerst deed, was in 050.”

Lang gaat de succesvolle muzikant er vanuit dat hij Groningen ooit verlaat, maar inmiddels denkt hij met de dag meer dat Stad voor altijd zijn stad blijft. “Als je ziet wat er allemaal gebeurt, wat er allemaal gebouwd wordt en hoort hoe mensen over Groningen denken…”

Drie optredens in Groningen

“Als straks de Grote Markt klaar is, dan wordt de stad nog mooier. Ik ga mijn leven niet indelen op logistiek. De heenweg is altijd kut, maar ik rij altijd met heel veel plezier terug naar Groningen. Het is echt mijn stad en ik ga niet meer weg denk ik.”

Wie een biertje met Alex wil doen, moet rap zijn. Hij is hier dus nog drie weken. En keert in 2018 slechts sporadisch terug in de luwte van de Martinitoren, waar het zo heerlijk toeven is. Op Kingsland doet hij een set en eind december dus twee keer Oosterpoort.

Ga het gesprek aan ( comments)