Krakers Heerenhuis winnen rechtszaak: Camera en van den Berg hebben er een potje van gemaakt

Het ‘Kraaienest’ blijft

De krakers van het voormalige Heerenhuis aan de Spilsluizen mogen daar blijven. Dat heeft de Rechtbank Noord-Nederland besloten nadat Jaqcues van den Berg, met zijn Stichting Valquest eigenaar van het pand, de ‘bewoners’ had gedagvaard.

Kraker Noa is uiteraard meer dan blij: “We hebben de hele week in spanning afgewacht. Vooral ook omdat we verder nergens naartoe konden. We zouden dan dakloos zijn geweest.”

Bijna twee jaar leegstand

Het ooit zo statige pand, net buiten de Diepenring, werd in mei 2020 gekocht door Joshua Camera. Je weet wel, de Groningse investeerder die in Stad een spoor van ellende heeft achtergelaten dat is geplaveid met brokstukken van intimidaties, huisvredebreuken, te hoge huren, verboden bemiddelingskosten, dwangsommen en verloren (rechts)zaken tegen oud-compagnons, collega-investeerders, huurders, de gemeente en buren.

Camera deed enige tijd geleden het pand over aan Valquest. De omgevingsvergunning, met daarin de verbouwplannen (het moest een appartementencomplex worden) werd een half jaar later in januari 2021 ingediend. Een maand later zei Jaqcues tegen ons dat hij er vertrouwen in heeft dat de gemeente akkoord gaat. Niet dus. En nu is het na bijna twee jaar leegstand gekraakt.

Afweging voor de rechter

Om meerdere redenen was de rechtszaak interessant. Meestal weegt namelijk bij kraken het eigendomsrecht zwaarder. Zeker omdat sinds oktober 2010 kraken strafbaar is. De rechter had dus een lastige afweging te maken. Wat weegt zwaarder? Eigendomsrecht of het belang van een woning.

Je moet er in Nederland kort gezegd wel echt een potje van maken wil een rechter de kant van de krakers kiezen. Maar die krakers hebben wel degelijk iets aangetoond: het loont niet om panden op te kopen en ze vervolgens te laten verpauperen.

Voor de uitstraling van Stad

“Het pand lijdt onder de leegstand,” aldus Noa. “Wij knappen het graag op en willen dit mooie huis graag met liefde behandelen. Het onderhoud was al heel slecht, ook door de vorige eigenaar. Het kan een tactiek zijn. Het pand dusdanig laten verpauperen waardoor je het wel móet afbreken en er vervolgens een lelijk nieuwerwets gebouw voor in de plek bouwen.”

En dat moet inderdaad voorkomen worden. Het voormalige grandcafé-restaurant geniet nu nog enige grandeur. En dat moet zo blijven. Voor de uitstraling van dit unieke stukje Groningen en de stad. Het is domweg een slecht idee dat dit soort panden in de handen vallen van pandjesbazen als van der Berg en Camera, die via slinkse constructies (lees: Pex Vastgoed) altijd met elkaar verbonden zijn.

De krakers mogen dus voor nu blijven. “Anders hadden we binnen 24 uur moeten vertrekken met een dwangsom van 10.000 euro per dag. Nu kunnen we het pand een mooie sociale functie geven.”

Psst, hier meer afleiding: