Kuddo’s voor ondernemers, vrijwilligers, opruimers en politie

 

Koningsnacht Groningen Koningsweekend
Koningsweekend is dus gruwelijk goed verlopen in Groningen. Ongekend druk en ongekend feest. Dat is de bodemlijn en dat kan alleen maar dankzij de inzet van heel veel mensen. 

En daarom een paar woorden van dank aan al die mannen en vrouwen die bijdragen aan aan die ellendige staat waar mijn lichaam nu in verkeert. Te beginnen met al die vrijwilligers en beveiligers. Dank! Ten tweede alle lof voor het Stadhuis, omdat het jonge en bruizende stad-gezinde bestuur het aandurft om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Ondernemers en Stadsreiniging

Dank ook naar al die ondernemers die elk jaar beter worden in het organiseren van grote evenementen in de (binnen)stad en risico durven te nemen, want alles kan ook in het water vallen. Een nog groter dankjewel naar de mannen en vrouwen van de Stadsreiniging.

Niemand ziet ze, want als Stad de roes uitslaapt, kruipen zij uit hun nest om de bezem ter hand te nemen. Helden zijn het. Tegen een vaak karig loon de troep van andermans feestje opruimen. Kun je niet genoeg waardering voor hebben. Net zoals de lui van de EHBO helden zijn. Drie dagen lang heb ik ze in de gaten gehouden.

Helden van EHBO

Ze hebben hun tent opgeslagen onder het VVV-kantoor op de Grote Markt, dat voor de gelegenheid is omgebouwd tot VIP-dek. Een bijzonder gezelschap is het. Allemaal vrijwilligers. Geen volk dat je normaal verwacht op zulke feestjes. Waarschijnlijk hebben ze een gezonde hekel aan de muziek die DJ Arnoud door de speakers knalt. Toch staan ze er. Drie dagen en avonden lauwe koffie drinken uit een thermoskan.

Op een afstandje kijkt het groepje EHBO’ers vol verbazing naar het volksfeest. Af en toe komen ze in actie. Meestal voor een pleistertje. Soms rukken ze uit omdat iemand te smoor is en niet meer op de benen kan staan. Maar over het algemeen hebben ze het rustig. Dat komt omdat, ondanks de soms warrige afsluitingen, alles goed is geregeld. Er is in heel de Stad geen enkele serieuze wanklank te horen.

Ook compliment voor politie

En daarom ook een compliment naar de hulpdiensten en in het bijzonder de politie in Groningen. Je eigen Koningsdagen opgeven zodat de stad feest kan vieren. Chapeau en goed geregeld allemaal. Ondanks wat kleine akkefietjes is alles zo goed als vlekkeloos verlopen. En dat is een hele prestatie met misschien wel 200.000 veelal dronken mensen over de vloer in een kleine drie dagen tijd.

Door: Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: