Lachgasverbod voor Westerhaven en Westersingel: “Buurtbewoners zijn de overlast meer dan zat”

Foto uit het archief van RDB Producties

Het stadhuis stelt per 1 januari een lachgasverbod in voor de omgeving Westerhaven/Westersingel. De regel wordt ingevoerd om de overlast in het gebied tegen te gaan.

Het gebied wordt al tijden in de schemering en donkere uren bevolkt door drugsdealers, gebruikers en ander gespuis. Er wordt gedeald, er zijn opstootjes, geweldsincidenten en omwonenden, ondernemers en voorbijgangers voelen zich dikwijls niet veilig.

Reden voor de gemeente om het lachgasverbod, dat al actief is in het kernuitgaansgebied, uit te breiden met de Westerhaven, Westersingel en omgeving. Het verbod is van kracht van 21:00 tot 9:00 en gaat per 1 januari in, schrijft de gemeente aan de raad.

“Buurtbewoners zijn de overlast meer dan zat”

In de brief legt de gemeente uit waarom men tot dit besluit is gekomen:

“De Westersingel en omgeving heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de ideale hangplek voor overlastplegers, jeugd, gebruikers, dealers en studenten. Deze groepen komen na middernacht op de Westersingel samen om te dealen, te gebruiken, of om rond te hangen (chillen). Dit zorgt voor overlast in de omgeving. Er zijn sinds vorig jaar diverse geweldsincidenten geweest. Vrouwen worden door dealers nagefloten of nageroepen en voelen zich onveilig. Buurtbewoners zijn de overlast meer dan zat en zijn steeds minder bereid om melding te doen. Daarnaast is er sprake van een sterke toename dit jaar van geluidsoverlast. Ook is er sprake van verkeersoverlast, zoals fout parkeren. De overlast is onder meer gerelateerd aan het gebruik van lachgas.”

Lees hier meer over de overlast.

Psst, hier meer afleiding: