Le Souk in de Folkingestraat: ‘De leukste kruidenier van Nederland’

Mooncake is een Foodblogger/vlogger die opzoek is naar de beste streetfood. Voor De Volkskrant kwam ze naar Groningen en vond hier Le Souk, de leukste kruidenier van Nederland.

Voor Groningers is het een bekend gezicht: de zandkleurige, exotisch uitziende gevel van Le Souk in de Folkingestraat. Blauwe kratten met verse groenten en fruit ervoor en de geur van specerijen die uit de winkel, zo de Groningse straten instroomt. Lekker man. Al sinds 1982 geniet Stadjer en student van de winkel van M’hamed Kemmoun.

Een wereld aan producten

En blijkbaar reikt hun reputatie verder dan Stad, want bekende foodblogger en vlogger Mooncake nam namens De Volkskrant een kijkje bij de Algerijnse kruidenierswinkel. Goeie keus, vond zij ook. Supermooi interieur, alle kruiden die ertoe doen in de wereld, een mezze-bar, verse dadels – die je er gewoon van de tak kunt plukken – en ga zo maar door.

Mooi om te zien en lezen dat iemand van buiten de stad zo onder de indruk is van Le Souk. “Misschien wel de leukste en meest verfijnde kruidenier van Nederland”, schrijft ze. Want als je hier woont, zou je bijna vergeten dat het toch best wel bijzonder is, zo’n authentieke specialiteitenwinkel.

Bovendien een reminder om er vaker eens binnen te stappen. Ook al is het maar om alle geuren tot je te nemen, de ogen te sluiten en je voor even ergens in een ver oord te wanen. Adem in, adem uit. Geen tentamenstress, maar de geur van exotische specerijen. Geen zeurende huisgenoten, maar vrolijke Arabische muziek. Echt, Le Souk is een stukje buitenland op Groningse bodem.

Mechouï en de markt

Naast de kruidenierswinkel heeft M’hamed ook een restaurant: Mechouï. Die zit er schuin tegenover en wordt gerund door zoon Nazim. Een plek waar ze al die chille producten van Le Souk gebruiken om lekkere gerechten van te kokkerellen. Ook zeker een aanradertje als je van Arabisch houdt.

Kom je nou weinig in de Folkinge, kijk dan eens op de Vismarkt. Le Souk heeft daar namelijk ook regelmatig een kraampje staan met allerlei lekkernijen. En zelf nou geen kei in het verzinnen van originele gerechten? Check dan het foodblog van Le Souk zelf.

Ga het gesprek aan ( comments)